Пандемията на коронавируса срина приходи от реклами по целия свят,

...
Пандемията на коронавируса срина приходи от реклами по целия свят,
Коментари Харесай

COVID-19 предизвика глад за достоверни новини


Пандемията на ковид срина доходи от реклами по целия свят, само че немските вестници чакат да излязат спечелили от рецесията с помощта на ускоряващото се цифрово развиване и възобновеното доверие в медиите.

„ Досега вестникарската промишленост минава през рецесията относително добре “, споделя Моник Хофман, медиен експерт от профсъюза Верди в Германия, където се продават повече вестници, в сравнение с в която и да е друга европейска страна.

“Вярваме, че търсенето на информация от читателите ще остане високо”, сподели тя и предвижда, че в случай че се възползва от новите развития, промишлеността може “не единствено да оцелее от рецесията, само че и да излезе от нея по-силна”.

Според Асоциацията на немските издатели на вестници (BDZV), има някои аргументи да се радваме по какъв начин секторът е обиден в разгара на рецесията през март, април и май.

Скорошен отчет на BDZV сподели, че единствено един на всеки 10 членове на организацията е претърпял трагичен спад на тиража. Една четвърт от членовете оповестиха, че продажбите са постоянни и към половината съумяха да лимитират спада до сред един и пет %.

Полет на цифровите абонаменти

Въпреки непрекъснатия спад на продажбите през последните години, Германия към момента продава към 14 милиона копия от 327 разнообразни ежедневници всеки ден, сочат данни на BDZV от 2019 година

Това слага ежедневните продажби на вестници много по-напред от Англия, да вземем за пример, която има малко над девет милиона, или Франция, която има шест милиона.

На всичкото от горната страна страната има 17 седмични издания и шест неделни издания.

Кризата сигурно остави своя отпечатък: приходите от реклама са се сринали, от време на време с цели 80 %, и към една трета от чиновниците са уволнени, прави оценка Аня Паскуай от BDZV.

Но „ немските вестници се печатат и доставят в точния момент всеки ден “, показва тя.

А цифровите абонаменти, които от дълго време изостават от продажбите на хартиените носители, безусловно изхвърчали нагоре.

“Издателските къщи единомислещо ни споделиха, че плановете – изключително цифровите – които се преглеждат месеци или даже години, сполучливо се осъществят в границите на няколко седмици”, сподели Паскуай.

Фридрих Калбер, представител на групата „ Аксел Шпрингер “, заяви, че през март и април е регистриран връх на цифровите абонаменти за консервативния всекидневик „ Ди Велт “ и таблоида „ Билд “, най-продавания вестник в Германия, макар че той не беше в положение да даде цифри.

„ Зюддойче цайтунг “ продаде 150 000 нови цифрови абонамента единствено през март, равнище, което лявоцентричният вестник в Мюнхен преди се надяваше да реализира до края на 2020 година

Пандемията на ковид докара до апетит за достоверна информация и до подем на обичайните медии, сочи Франк Томсън, редактор на списание „ Щерн “.

В изследване, извършено в края на май от медийния институт ZMG, над 90 % от 4000 интервюирани оцениха новините от ежедневниците като „ изключително надеждни “ и като най-добре насочващи читателите в информацията за пандемията.

Хибридни предложения

Но макар че рецесията даде подтик за цифровите технологии, специалистите акцентират, че цялостното отдалечаване от физическите продажби няма да е допустимо в близко бъдеще.

“Все още има прекалено много читатели, които желаят да държат вестник в ръцете си”, споделя Франк Уеберал, президент на Германската федерация на публицистите (DJV) – най-вече възрастни хора, които съставляват по-голямата част от читателите на вестници в Германия.

Според DJV единствено 22 % от хората над 50 години могат да си показват всекидневно да четат новините онлайн.

Това е казусът за издателските къщи: в идеалния случай те биха желали да се оправят с физическите продажби заради високите разноски за дистрибуция, само че те зависят от тях поради приходите – и в това време могат да привлекат нови, по-млади клиенти единствено с цифрови артикули.

„ Доставянето на печатни вестници рано заран ще стане все по-скъпо и в средносрочен проект, в най-лошия случай, ще докара до това, че в някои райони в Германия към този момент няма да могат да доставят локални вестници “, предвижда Паскуай, изчислявайки, че 40 % от общините ще бъдат наранени в границите на пет години.

За да задържат клиентите, решението евентуално ще включва хибридни предложения, споделя тя, с цифрови издания през седмицата и хартиено издание през уикенда. /АФП
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР