Пандемията на коронавируса предизвика не само икономически спад, но и

...
Пандемията на коронавируса предизвика не само икономически спад, но и
Коментари Харесай

Как пандемията стимулира киберпрестъпността

Пандемията на ковид провокира освен стопански спад, само че и внезапно увеличение на киберпрестъпната интензивност, което евентуално ще се ускори още повече с появяването на първите ваксини. Това се потвърждава от отчет на Интерпол, съобщи БГНЕС.
" По-нататъшният напредък на киберпрестъпността е доста евентуален в близко бъдеще. Уязвимостта, обвързвана с работата у дома и капацитетът за увеличение на финансовата облага, ще разреши на нападателите да станат по-активни и да измислят все по-сложни схеми ", споделя полицейската организация. " С появяването на ваксини против COVID-19 ще има различен скок във фишинг имейлите, свързани с медицински артикули, както и мрежови хаквания и хакерски атаки, ориентирани към кражба на информация. "
Оценката на Интерпол за въздействието на COVID-19 върху киберпрестъпността сподели видимо изместване на ползите на нападатели от лица и дребни предприятия към огромни корпорации, държавни управления и сериозна инфраструктура, се споделя в отчета.
„ Докато организациите и бизнесите бързо разпростираха далекосъобщителни системи, а експертите по поддръжка работеха от вкъщи, нарушителите също използваха увеличени уязвимости, с цел да крадат данни, да генерират облага и да нарушават активността на компании “, се споделя в известието.
Според интернационалната организация единствено през първото тримесечие „ сътрудниците на Интерпол от частния бранш “ са отчели 907 000 спам известия (59% от заявките), 737 случая със злоумишлен програмен продукт (36%) и са получили връзка с 48 000 подправени уеб страницата, свързани с COVID-19 (22%). В същото време, при положение на спам, киберпрестъпниците постоянно се добират до персоналните данни на потребителите, като изпращат писма по тематиката за битка с пандемията на ковид сякаш от името на управляващите или способените организации.
Броят на доказаните случаи на потребление на зловредни и други вируси за събиране на данни и кражба на пари от банкови сметки също се усили.
Отделно Интерпол показва нараствания размер на погрешна и непроверена информация, която се популяризира с помощта на страха и несигурността в обществото по отношение на пандемията. Освен дезинформация, киберпрестъпниците употребяват лъжливи схеми за продажба на подправени медицински артикули.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР