Пандемията на коронавируса е оказала двойно въздействие върху банковите депозити:

...
Пандемията на коронавируса е оказала двойно въздействие върху банковите депозити:
Коментари Харесай

Защо големите европейски банки намалиха максималните лихвени проценти?

Пандемията на ковид е оказала двойно влияние върху банковите депозити: освен намаляването на предлагането, възвръщаемостта също продължава да спада.

Според изследване на финтех компанията Raisin, от март 2020 година най-големите банки във всички европейски страни, които те следят, като се изключи Белгия, са понижили лихвите си с до 50% от максимумите. След по-ограничителните ограничения и затваряния, приложени през есента в цяла Европа, имаше чести придвижвания надолу, се споделя в отчета, представен от . 

Най-високите налични лихвени проценти са паднали през последната година, като в някои случаи са изгубили до 50% от цената си. Най-засегнати са Норвегия, Полша и Франция. В по-голямата част от Западна Европа и Англия най-хубавите предложения са спаднали леко.

В рамките на Еврозоната междинният лихвен % на трите най-големи банки в Германия, Франция и Австрия е понижен от октомври. Същото важи и за лихвите в огромните банки отвън зоната, изключително в Обединеното кралство, Швеция и Норвегия, показва анализът на Raisin. Лихвите бяха постоянни, въпреки и ниски, в най-големите банки в Италия, Испания, Португалия, Холандия и Ирландия.

По отношение на сроковете Raisin показва, че нормално има по-добри ставки в Европа за едногодишните по отношение на тригодишните лихви. В рамките на Еврозоната единствено Франция и Италия имат междинни стойности на тригодишни лихвени проценти над 1%.

Освен това има видимо понижаване на предлагането. В Испания към този момент никоя огромна банка не предлага срочни депозити и това макар нарастването на историческите върхове в размера на депозитите на семействата, който в края на 2020 година надвишавайки 900 млрд. евро. Понастоящем европейските консуматори имат към 5 трилиона евро в разплащателни сметки. 

" Най-ниските лихвени проценти за всички времена в най-големите банки в Европа, дружно с рухването на най-хубавите предложения за депозити, е неприятна прокоба за европейците инвеститори ", коментира Катарина Лует, вицепрезидент на Европа и президент на Raisin в Обединеното кралство. 

Ниските лихвени проценти и икономическата неустановеност отхвърлят потребителите от вложения във срочни депозити. На собствен ред високият размер на ликвидност на огромните банки си оказва въздействие върху Европейската централна банка, където те би трябвало да заплащат рента - депозитна ставка от -0,5% - за непотребната си ликвидност. 

Като цяло последните данни на Централната банка на Европа (ЕЦБ) демонстрират, че по-голямата част от Еврозоната е почнала 2021 година с леко повишаване на лихвените проценти. Това нарастване съответствува с скока на инфлацията, който съгласно доста анализатори в този момент се дължи на краткотрайни стопански фактори, свързани с пандемията. В Германия, да вземем за пример, междинният лихвен % още веднъж е над нулата.

По сходен метод във Франция, Италия и Холандия се следи повишение на междинните лихвени проценти при започване на новата година. По-специално във Франция се увеличи с 27 базисни точки. В Испания среднопретегленият лихвен % е намалял от 0,02% през декември 2020 година до 0,04% през януари 2021 година, сочат данните на Централната банка на Испания. Извън Еврозоната Швеция и Обединеното кралство покачиха три базисни пункта, с цел да доближат респектиращи междинни стойности от 0,54% и 0,38%. 

Източник: 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР