Пандемията на коронавирус причинява по-големи и по-дълбоки щети на икономическата

...
Пандемията на коронавирус причинява по-големи и по-дълбоки щети на икономическата
Коментари Харесай

По-лошо от очакваното - МВФ коригира прогнозата си за спада на Световната икономика

Пандемията на ковид предизвиква по-големи и по-дълбоки вреди на икономическата интензивност, в сравнение с се смяташе. Ето защо Международният валутен фонд предвижда, че световната стопанска система ще се свие с 4,9 на 100 тази година. Това е с 1,9 процентни пункта над предварителната оценка на МВФ от април и е резултат от последствията от ограниченията в борбата срещу разпространяването на новия ковид, уточни ДПА.

Възстановяването също ще бъде по-бавно от предстоящото до момента, означават специалистите на МВФ. Домакинствата с ниски приходи наподобява ще пострадат по-силно. Очаква се през 2021 година растежът в международен мащаб вероятно да доближи 5,4 на 100 поради напъните да се навакса изгубеното по време на пандемията от COVID-19. 

Фондът предизвести, че прогнозата му е несигурна и то, по-голяма степен от всекидневно, тъй като производството ще зависи от броя на инфектираните, ограничаващите ограничения и изискванията на финансовите пазари. Голямо ново огнище през 2021 година, съгласно МВФ, може да свие растежа на годината до едвам забележими 0,5%.

МВФ отбелязва, че няма огромни загуби в потреблението, само че пък трудовият пазар е по-тежко обиден. Общият спад на отработените часове през първото тримесечие на годината е равностоен на загубата на 130 милиона работни места при цялостна претовареност в съпоставяне със същия интервал на предходната година. 

Очаква се производството на Съединени американски щати да се свие с 8,0%, а в Еврозоната с 10,2% през 2020 година, като двата са над 2 процентни пункта по-лоши от прогнозата за април, уточни МВФ, представена от Ройтерс. 

Икономиките в Латинска Америка, където инфекциите към момента нарастват, означиха някои от най-големите намаления, като в този момент се чака стопанската система на Бразилия да се свие с 9,1%, а в Мексико - с 10,5%, а Аржентина - с 9,9% през 2020 г. 

Китай, където предприятията започнаха да се отварят през април и новите инфекции бяха минимални, е единствената съществена стопанска система, която се чака да покаже позитивен напредък през 2020 година Актуализираната прогноза за китайската стопанска система е 1,0% по отношение на априлската за 1,2% растеж.

Според МВФ ще са нужни повече политически дейности от страна на държавните управления и централните банки за подкрепа на работните места и бизнеса, с цел да се лимитират по-нататъшните вреди и да се сътвори стадий за възобновяване.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР