Пандемията може да свърши до края на 2022 г., но

...
Пандемията може да свърши до края на 2022 г., но
Коментари Харесай

Доц. Околийски каза кога може да свърши пандемията, но това не важи за България

" Пандемията може да свърши до края на 2022 година, само че единствено в страните, които сполучливо се борят с вируса. За България тази прогноза не е годна “, сподели доцент Михаил Околийски, представител на СЗО за България, в " Тази заран “.

" Данните, че " Омикрон “ е по-лек са прекомерно оптимистични. Към този миг видното е, че вирусът доста бързо намира неимунизираните хора, което важи също за страни като Германия, Испания и Англия, които имат покритие над 80% с ваксини “, сподели Околийски.

По думите му фактът, че се заразяват толкоз доста хора за толкоз малко време съществено ще натовари здравните системи и ще докара до повече хора с по-сериозни затруднения.

Той добави, че в случай че човек е имунизиран, вероятността да се болести с " Омикрон “ е по-малка, само че даже и това да стане – болестта протича доста по-леко.

Околийски предизвести за заплаха за появяването на нови типове разновидности в страни като България и Румъния, където имунизационното покритие е ниско.

Анкетно изследване на СЗО и Министерство на здравеопазването демонстрира, че едвам 12% от българите са същински антиваксъри. По-висок е процентът на хората, които са скептици и имат страхове и потребност от съответна информация – 50%.

" Хората имат потребност някой да приказва с тях по съчувствен и топъл метод, би трябвало да има разговор “, сподели Околийски.

На въпрос дали има риск от появяването на Флурона и у нас, Околийски разяснява, че има. " Сезонният грип, макар че е едва изразен, също е разполагаем. Двойната композиция от ковид и сезонен грип е още по-смъртоносна и това е обезпокоително. В годините преди ковид губехме към 2000 души на година поради сезонния грип, макар съществуването на ваксини и на национална стратегия, която ги финансира “, сподели Околийски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР