Пандемията Ковид-19 събра европейските лидери, за да координират усилията на

Пандемията Ковид-19 събра европейските лидери, за да координират усилията на ...

Пандемията събра европейските лидери: Как ще се справят?.


Пандемията Ковид-19 събра европейските лидери, за да координират усилията на страните от ЕС за справяне със ситуацията. Премиерът Бойко Борисов взе участие в заседанието на Европейския съвет чрез видеоконферентна връзка.

Акцент ще бъде поставен върху предприетите мерки за закупуването на предпазни маски, респиратори и защитни облекла за медиците на първа линия. Ще бъдат обсъдени и социално-икономическите мерки.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че демокрацията не може да спре дори в днешните времена, предаде Bulgaria ON AIR.

А председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен посочи, че Европа е изправена пред трагедия, невъобразима само до преди няколко седмици.

Тя още подчерта, че някои от държавите членки са проявили егоизъм. По думите ѝ, въведените несъгласувани мерки по границите са забавили с дни доставките на здравно оборудване.

Социалистите и демократите настояват за допълнителни мерки срещу социално-икономическата криза.

Те призоваха за въвеждане на облигации, свързани с облекчаване на последиците от епидемията, както и за по-добър обмен на информация за обстановката по границите.
По публикацията работи: Петя Славова

Източник: dnes.bg