Пандемията изважда всички проблеми в здравната ни система. И не

...
Пандемията изважда всички проблеми в здравната ни система. И не
Коментари Харесай

Какво правим с хората без осигуровки? COVID-19 и проблемите в здравната ни система

Пандемията изважда всички проблеми в здравната ни система. И освен в нея. Какво се случва със здравно неосигурените лица, в случай че би трябвало да влязат в болница с затруднения от COVID-19? Има ли планове за тези разноски, които ще би трябвало да поеме здравната ни система? Има ли кой да отговори на тези въпроси?
На брифинг ген. Мутафчийски бе запитан какво се случва с хората, които не са здравноосигурени. Генералът изясни, че не им се отхвърля лекуване и сега при тях във ВМА, настанени в болничното заведение, има 8 такива лица. Обяви още, че никой не ги кара да си заплащат нищо, само че и най-вероятно Касата няма да покрие разноските за тези лица, а ще ги поеме болничното заведение, каквото решение има право да вземе всяко едно лечебно заведение. Жестът на болничното заведение е окуражителен и нека пациентите бъдат изписани здрави, само че въпросът е кардинален и касае доста повече хора в цялата страна.

Според закона, в такива случаи пациентите би трябвало да си прати здравните осигуровки, като това би трябвало да се случи до момента в който го изпишат от болничното заведение. В противоположен случай пациентите би трябвало да заплатят за лекуването и престоя си в болница.

.

От това пораждат редица въпроси:

Ако (не дай Боже) обществено слаби фамилии или ромска махала в столицата, където се допуска, че множеството поданици не са здравноосигурени, пламне от COVID-19, при огромна част от хората настъпят затруднения и всички би трябвало да отидат във ВМА, още веднъж ли няма да заплащат?

Ако това се случи в малко обитаемо място, да вземем за пример болничното заведение във Видин или Монтана - какво става тогава? Не ги одобряват в болничното заведение ли?

Някой ще разгласи ли какъв брой са лицата с прекратени здравни права у нас, на каква възраст са?

А ще регистрира ли какви са аргументите да не заплащат тези осигуровки?

Хората, които взимат решения, тестват ги гратис и получават обгрижват ги в частни лечебни заведения, надали са се замислил над тези проблеми. И да са не приказват за това. Допускаме, че е действителна опцията да има доста хора, които не отиват в болница даже и да са със съществени недоволства, насочващи към възможна болест с ковид, тъй като знаят, че нямат платени здравни осигуровки и няма да бъдат признати до момента в който не изпаднат в безпомощно положение и се наложи да се повика Спешна помощ.

Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР