Пандемията има икономически плюсове, освен минуси. Това стана ясно по

...
Пандемията има икономически плюсове, освен минуси. Това стана ясно по
Коментари Харесай

Пандемията има и икономически плюсове, освен минуси

Пандемията има стопански плюсове, с изключение на минуси. Това стана ясно по време на Стратегическия лидерски конгрес, заяви Катя Стайкова, изпълнителен шеф на " Тракия икономическа зона ".

" Въз основа на сериозния опит, който придобихме около договарянията с автомобилния тръст " Фолксваген " и други огромни вложители, можем да кажем, че екипът на " Тракия икономическа зона " /ТИЗ/ и българската страна работим интензивно за привличане на мегапроект ", разгласи на Стратегическия лидерски конгрес Владислав Кънчев, управител " Развитие на планове " в най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа, представен от Българска телеграфна агенция.

Шестото следващо издание на обичайното годишно събитие се организира в София. Участниците са разисквали в пет тематични панела всички основни аспекти: геополитика, стопанска система, просвета и технологии, здраве и благоденствие, водачество и пътят на водача.

Целта на форума е да даде ясна, на практика насочена рамка на бизнес средата в България, както и в световен мащаб, отбелязвайки най-значимите и настоящи процеси, нововъведения, събития и трендове за интервала 2021-2022 година. По време на Стратегическия лидерски конгрес се подчертава освен върху минусите, само че и върху позитивите от пандемична обстановка. Един от плюсовете е съкращаването на веригите за доставки. Владислав Кънчев означи положителния български образец в тази сфера. В ТИЗ в скоро време ще отвори порти основаният по време на пандемията първи и единствен към този момент в Европа цех за нитрилни ръкавици. Заводът е инвестиция на българската компания PPS Manufacturing, която към този момент работи с научни институти за създаване на биоразградими ръкавици, посредством които да се способства за опазването на околната среда.

Именно в тенденция запазване на околната среда и реализиране на нулев въглероден отпечатък в промишлеността е тактиката за развиване на ТИЗ, уточни още Кънчев. Създаден е " Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове ", в който са включени 5 области, като концепцията е подкрепена от общините Пловдив, Хасково, Бургас, Габрово и Русе. Този пионерски и за Европа план е мощен мотив при привличането на вложители, които желаят да употребяват зелена сила за производството на артикули и артикули. ТИЗ предлага на бизнесмените освен пътна и комунална инфраструктура, само че и обществена такава. Именно в ТИЗ са осъществени първи по рода си в страната обекти - обучителен и медицински център в индустриална зона. Предстои и построяването на детска градина и общежития за служащите.

" Тракия икономическа зона " става " дом " на високотехнологичните производства с висока принадена стойност ", е подчертал още в изявлението си Владислав Кънчев. Той даде и образец със завода на " Одело ", в който се създават фарове за " Мерцедес-Бенц " и други международни марки, а в българския развоен център се създават автомобилни светлини. Международната компания построява и второ дружество в ТИЗ.

Строежът на високотехнологичния цех на " Тюркоаз Текстайл " в зона Марица, част от ТИЗ, е в напреднала фаза и в скоро време компанията ще бъде един от основните експортьори в нашата стопанска система. Българският клон на турската " Тюркоаз Текстайл " ще създава полиестерни и полипропиленови нишки с приложение в текстила, превоза и конфекцията. Част от проекта за развиване на компанията в ТИЗ е и откриването на иновационен център към фабриката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР