Пандемията и преодоляването на последиците от нея неизменно са водеща

...
Пандемията и преодоляването на последиците от нея неизменно са водеща
Коментари Харесай

Преглед на печата

Пандемията и превъзмогването на последствията от нея непроменяемо са водеща тематика за всекидневниците.

" В продължение на седмица броят на излекуваните от ковид надвишава броя на новоконстатираните случаи. Новозаразените за денонощието са шестима. Само 17 от общо 132 плажа по Черноморието ще са с безвъзмездни чадъри и шезлонги, в това време българи всеобщо резервират ваканциите си на гръцките къмпинги. От през днешния ден отпадна карантината за българските водачи на тирове, които влизат в страната, а от на следващия ден отварят детските градини... Общо 76 детски градини и 24 независими детски ясли на територията на Столичната община възобновяват работата си от на следващия ден, заяви Българска национална телевизия. Родителите на общо 11 849 деца са декларирали предпочитание да изпратят децата си в общинските детски градини във вторник, 26 май. Това е 26% от общия брой на посещаващите. В независимите детски ясли децата ще са 860, което е 43% от посещаващите. По данни на шефовете родители на деца от 6 детски градини не са декларирали предпочитание децата им да посещават в идната първа седмица... " - в. " Дневник ".

" Математикът в Националния действен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов планува, че България отива към изхода на пандемията. " Имаме постоянни сюжети. Преди седмица постоянен беше сюжетът 50-80 (т.е. сред 50 и 80 инфектирани на ден), в този момент слязохме на 20-40, идващият ще е 0-20... Така че сме на второто ходило на стълбата изпод нагоре. След това отиваме на изхода, на който написа " завършек на здравната част за този сезон " - сподели Витанов пред bTV. - Има и още сюжети. Такъв е 100+, при който министър председателят сподели, че ще върне рестриктивните мерки. Има и по-тежки сюжети. А най-после има едно, на което какво пишеше? " Яко ще измрете " Професорът сподели, че още през март е оповестил, че рецесията ще продължи 2.5 до 3 месеца и си стои зад думите, тъй като " това значи средата или края на юни ". Витанов разкри и вероятните сюжети оттук-нататък. Той напомни, че два пъти към този момент в света е имало епидемии от подобен вирус и двата пъти са затихвали. Но тогава е ставало въпрос за стотици хиляди инфектирани, а в този момент - за няколко милиона. " Вече зависи от държанието на вируса. 1/3 от вероятностите е в този момент вирусът да отшуми от самосебе си. Друга 1/3 е той да се прикрие в други страни където е зима - в Южна Америка, Аэрика. След това да се върне през есента и тогава има няколко разновидността. Защото, в случай че желае отново да се популяризира, той би трябвало да мутира. Най-вероятният вид, съгласно мен, е вирусът да се завърне наесен, само че в по-лека форма ". Според проф. Витанов главният проблем през есента ще бъде поради чужденците, които чакаме да стартират да идват след разхлабването на ограниченията. " Това е главният проблем - дългият пас. Ако има дълги пасове от чужбина... Видяхте какво стана, като се върнаха хората от Холандия и цели области пламнаха. Трябва да се внимава, тъй като съществува такава заплаха. Зависи и от това по какъв начин ще реагира системата ", заключи Витанов. В удостоверение на думите на Витанов, половин час по-късно неговият сътрудник в НОЩ - доцент Димо Димов, разгласи смайващо невисок брой инфектирани през последното денонощие - единствено шестима души, от които четирима са настанени в лечебни заведения. Като систематизиране новите случаи са в София (3-ма, един от които лекар), в Благоевград, Пловдив и Пазарджик - по един, като в Благоевград става дума за момче на 17 години. Димов обаче стартира с това, че са направени 443 проби - за съпоставяне: през вчерашния ден пробите бяха тъкмо двойно повече - 886, а бяха оповестени нови 19 инфектирани. Общо доказаните случаи на болест с COVID-19 у нас станаха 2433, като нарастването на дневна база е с 0.2%... " - в. " Сега ".

" От 132 плажа, с които имаме контракти за наем и концесии, 17 плажа ще бъдат с нулеви цени, това заяви доскоро министърът на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг. Останалите варират от 1 до 5 лева все още. Нулевите цени са на Каваците Юг и Каваците - Север, Елените, Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-Юг, цитира тя част от безплатните плажове. Подготвили сме информация и за областите Добрич, Варна и Бургас какви са цените. Златни пясъци да вземем за пример ще бъде на 2 лева, което е най-сериозно понижение за народен курорт. На Слънчев бряг цените на всички места ще бъдат по 4 лева На Албена - 1лв., на Балчик - по 1,50 лева, на Созопол са сред 3,50 и 4 лева, Като цяло цените в действителност са доста понижени. За това се надявам това в допълнение да подтиква българите да предпочетат родните курорти, разясни Ангелкова. Сред линиите, които са избрали нулеви цени са Каваци - Юг, Каваци - Север, Елените, ММЦ - Приморско, Царево - Централен, Ахелой, Обзор - Юг ", посочи министърът на туризма. Плаж " Златни пясъци " пуска всяка от двете екстри за по 2 лева, а линиите в Слънчев Бряг по 4 лева На плажа в Албена за чадър и шезлонг ще плащаме по 1 лев, в Равда по 2 лева, в Балчик по 1,5 лева, а в Созопол линиите ще работят на цени от 3,50 до 4 лева Всички концесионери и наематели ще бъдат обезщетени реципрочно, в сходство с това с какъв брой са понижили цените. Концесионерите и наемателите нямат право да оферират други цени от авансово декларираните. В противоположен случай ги чакат солени наказания. За първо нарушаване санкцията е 50 000 лв., а при наново нарушаване - 100 000 лв., задоволително съществено съображение за съблюдаване на закона, уточни Ангелкова. Тя добави, че концесионерите които са платили напълно в задатък таксите за този сезон, ще бъдат обезщетени през идната година. Сезонът тази година ще бъде извънредно сложен, предизвести Ангелкова. " Ние сме в една извънредно тежка обстановка за бранша и никой по никакъв метод не е възнамерявал, че това лято ще протече по този метод. През януари месец калкулирахме растежи от 10%, а няколко месеца по-късно се опитваме да минимизираме разноските, тъй като това е крайната ни цел. За нас е доста значимо да притеглим колкото се може повече туристи, както от вътрешния пазар, по този начин и от прилежащите страни. Друга значима мярка, която държавното управление одобри е субсидирането на чартърните полети, което се надявам да докара до растеж на туристите. Сезонът ще бъде доста сложен за всички, нужна е готовност ", съобщи министър Ангелкова. " - в. " Стандарт ".

" Председателят на групата на Европейската национална партия в Европарламента Манфред Вебер пред БНР, че е реализирано единодушие с Европейската комисия за фонда за възобновяване от пандемията с ковид. Вебер и сътрудника му Зигфрид Мурешан изпратиха писмо до ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в което заплашиха групата да наложи несъгласие върху 7-годишния бюджет на Общността, в случай че Народното събрание не бъде напълно зает в правенето на проекта за възобновяване. " Във връзка с връзките сред Народното събрание и Комисията, главното искане на Европейската национална партия беше да се съблюдава демократичната процедура. Говорим за доста пари - милиарди евро. Като се имат поради тези средства, хората в цяла Европа чакат от Народното събрание да взема решенията за тяхното консумиране. Този главен принцип е основен за нас и ние получихме гаранции от Урсула фон дер Лайен, че тя ще предложи такава архитектура на новия фонд. Затова съм доста оптимистично надъхан, че той ще се реализира ", сподели Вебер. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен би трябвало да показа предлагането на институцията за проекта на пленарното съвещание на Европарламента в сряда. Вебер споделя още, че групата му ще поддържа проекта за възобновяване на Франция и Германия. " - в. " Труд ".

Намаляването на Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес също е измежду настоящите тематики във вторник.

" Ефектът на понижения Данък добавена стойност за заведенията за хранене няма да се разпростре до джоба на клиентите, даде да се разбере представител на сектора в изявление пред БНР. " Много мъчно можем да си позволим понижаване на цените за клиентите. Това ще генерира спомагателна загуба, която ти би трябвало да покриеш от личния си джоб ", разяснява Желязко Каракашев, ресторантьор от Варна и учител в тамошния Икономически университет. " За да се понижат цените, заведенията за хранене би трябвало да стартират да генерират облага. От друга страна разнообразието от заведения е доста огромно и в случай че има опция, пазарът ще контролира цените. Но сега цените са ориентирани най-вече за понижаване на загубите на ресторантьорите ", разяснява Каракашев. Въпреки че в този бранш са най-ниските декларирани приходи в България, Каракашев изясни, че работната заплата е съществено перо от разноските. " Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е неведнъж повече. Процентът, който внасят заведенията за хранене, е много по-голям, по тази причина в цяла Европа има характерно диференцирани ставки за заведенията за хранене ", изясни той. Данък добавена стойност също бе посочен като огромен разход, по тази причина и свалянето му се третира като най-бърза антикризисна мярка. Каракашев предвижда извънредно сложен сезон. Само 40% от заведенията сега са отворили, само че няма гаранция, че всички работят в режим на доходност, уточни той. Както е известно, към сегашния миг работят единствено терасите навън, само че от държавното управление дадоха обещание скоро да се намерения и за затворените елементи на заведенията за хранене. Новите условия за здравна предварителна защита са свързани и с доста спомагателни разноски и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква наличие на пазара, само че от друга - всяко от заведенията ще се бори за понижаване на загубите, разяснява Каракашев. " В ресторантьорския отрасъл има насъбрани доста проблеми, които постепенно набираха скорост и в една сериозна обстановка се появиха със своята заостреност ", изясни ресторантьорът. Той изброи повишаването на стоките, водата, тока, повишаването на заплатите и осигуровките, въвеждането на " нови такси и наложителни абонаменти ". " В същото време, цената на продукта, който се оферираше, не можеше да нараства със същия % и с това се минимизира облагата. Така че това е един развой, който не е почнал от през днешния ден, той просто се изостри в последните дни и седмици ", разяснява Каракашев. " - в. " Сега ".

Писмеността, културата и духовността също са измежду тематичните акценти на вестниците като отзив от празника 24 май.

" Още когато влизахме в Европейския съюз трябваше да афишираме, че езикът, с който влизаме, писмеността, с която влизаме, не е кирилица, а българска писменост. " Тази позиция изрази пред БНР поетът, публицист и драматург Стефан Цанев. " Може да се спори доста за глаголицата - кой я е основал, за какво я е основал. /.../ Но писмеността, на която ние пишем през днешния ден, е основана в България от българи - от Климент и от Наум. Това би трябвало да се знае - че е българска писменост, тъй като към този момент македонците я оповестиха за македонска, руснаците премълчават, че е българска, присвояват, че е тяхна. Масово светът, като ни види писмеността, споделя: а, вие пишете с съветски букви. На това трябваше да се постави някакъв край и най-легалното, най-хубавото щеше да бъде, в случай че 24 май беше разгласен за народен празник. Това, което сме направили - най-великото за нашата цяла история, многовековна, е основаването на тази писменост ", разяснява Стефан Цанев. Това неглижиране ще докара до злополука за националното ни самочувствие, счита поетът, който назовава " изтърван късмет " това, че не обвързваме националния си празник с културно постижение, а с политическа дата, както се прави на всички места другаде. " Това е мъчителен въпрос, най-малко за мен, който с тези буквички ляга и става. Това е рядко постижение. Няма различен народ на света, който би се похвалил със основаване на една писменост, на която пишат над 300 милиона души по света. " Цанев е оптимист, че не е късно това да се направи. " Този спор върви още от 1990 година, когато 9 септември трябваше да се отстрани като народен празник. "... " - в. 24 часа ".

" Невероятният създател Кристо Явашев към момента не се е осмелил да излезе от своето студио и дом в Ню Йорк - пететажна, преобразувана индустриална постройка в Сохо, оповестява Си Ен Ен. Никой не идва тук. Невидимият зложелател може да пристигна когато и да е, споделя Кристо в особено изявление, представено от БГНЕС. " Аз съм художник, който е изцяло несъизмерим, изцяло безконтролен и изцяло свободен ", радостно споделя Кристо във видеовръзка със Си Ен Ен. Кристо, който идващия месец навършва 85 години, е вдовец от 2009 година, когато жена му и негов съидейник Жан-Клод умря. Двамата бяха дружно повече от 50 години. Кристо и Жан-Клод са родени в един и същи ден - 13 юни 1935 година - в един и същи час, както тя споделяше - тя в Мароко, а той в България. Как са чествали взаимния си рожден ден? Кристо се усмихва: " Тя беше доста странна дама. Никога не празнуваше нищо. Радикално. Не беше сантиментална. Не помня нито едно честване на нашия рожден ден. " Те живееха за своите планове. Той към момента го прави, разяснява Си Ен Ен. Когато Кристо имал потребност от придвижване, излизал на разходка на покрива над ателието си и гледа към града. " Въздухът е доста чист, небето доста синьо, доста сюрреалистично ", споделя той. Ню Йорк по това време се усеща " интензивно ". Никога не е познавал приелия го град по този метод. Неговият помощник, Лоренца, споделя " стига да работи и рисува, той е благополучен! " И сега има доста работа. Кристо се готви да осъществя една от своите и на Жан-Клод дългогодишни упоритости - пакетирането на един от най-известните от всички монументи на войната, Триумфалната арка, в Париж, с 25 000 квадратни метра плат в сребърно и синьо, държан крепко от 7000 метра алено въже. Кристо към момента не може да повярва, че това ще се случи. Той го споделя няколко пъти - " Никога не съм вярвал, че ще получим позволение " и го получи толкоз бързо. " Бях изумен. " Опаковането щеше да се случи тази пролет, само че се забави, с цел да не наруши гнезденето на керкенезите. Преначертан за този септември, планът към този момент се забавя за повторно за септември 2021 година поради ковид. От Си Ен Ен акцентират, че Кристо непрестанно приказва с " ние ", все едно Жан-Клод преди малко е излязла от стаята. Опаковането на исторически монументи в цветна тъкан е това, което направи двойката известна. През 1985 година те покриха средновековния Понт Нойф, най-старият мост през Сена в Париж, с цвят на златен пясъчник. Десетилетие по-късно, през 1995 година, те обгърнаха постройката на Райхстага в Берлин в сребристо сива тъкан, обвързана със синьо въже. Освен пакетирането, Кристо и Жан-Клод използваха плат по други ефектни способи. Веднъж засадиха чадъри (ярко жълто и синьо) в пейзажи отвън Лос Анджелис и Токио ( " Чадърите " 1991 г.) по едно и също време. Проект в Ню Йорк ги видя да обкръжават пътеките на Централния парк с великански трептящи оранжеви врати ( " Портите ", 2005). " - в. " Стандарт ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР