Пандемията и мерките за ограничаване на здравните последици от нея

...
Пандемията и мерките за ограничаване на здравните последици от нея
Коментари Харесай

Барон Мюнхаузен, пари от хеликоптери и други фантазии за избягване на икономическата криза

Пандемията и ограниченията за ограничение на здравните последствия от нея неизбежно имат икономическа цена. Ограниченията на персоналния, обществения и стопанския живот са неочакван и изцяло непредвиден потрес, който блокира основаването и потребяването на артикули и услуги.

Неизменно в сходни обстановки поражда упованието страната да влезе в ролята на избавител от последна инстанция, да замести частния бранш и с вливане на обществен запас да компенсира и предотврати тежкия стопански спад. В България, както и в други страни по света, не угасва вярата, че всеки проблем може да се реши с повече държавни разходи за стимулиране на приходи и ползване. Четейки за спешните пакети в други европейски страни и стотиците милиарди евро, обещанията за които ни засипват всекидневно в осведомителния поток, някак примамливо звучи и у нас да стреляме с " огромната базука " и да уплашим и убием рецесията.

Разумните гласове на всички места в Европа приказват за ограничения за намаляване на резултата от рецесията, а не за попречване или отбягване. Трезвата оценка е, че за този и идващите месеци на 2020 година свиването на стопанската интензивност е неизбежно, а и даже при отпадане на строгите рестрикции не всичко ще потръгне неотложно постарому. Дори в Германия - която имаше структурно здрави финанси и близка до нула безработица, и съвсем неотложно разгласи голям антикризисен пакет от ограничения - се чака стопански спад за годината, който е евентуално да е двойно по-голям от този след финансовата рецесия от 2008 година

" Хеликоптерните пари ", с които теоретично може бюджетът да обсипе жителите, в тази ситуация обаче няма да оказват помощ. Ето за какво концепциите за разпределяне на пари на работещи, пенсионери и бизнеси " на калпак " сега не може да предотврати неизбежното стесняване на стопанската интензивност в идните месеци.

Изчезване на предлагането
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР