Пандемията и кризата тестваха много граници, неща, които хората казваха,

...
Пандемията и кризата тестваха много граници, неща, които хората казваха,
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: За голяма част от бизнесите пандемията беше трамплин

Пандемията и рецесията тестваха доста граници, неща, които хората споделяха, че в никакъв случай няма да се случат. Това сподели в предаването „ 120 минути “ икономистът Лъчезар Богданов. По думите му стопанската система бумти и за огромна част от бизнесите се е оказало, че пандемията е огромен трамплин. Според проф. Ивайло Дичев живеенето онлайн, раздира човешките връзки.

„ То основава човешки връзки, които ние още не знаем. Не знаеш името на съседа си, само че въпреки това си в доста близки връзки с човек от Австралия ", изясни професорът.

Според него общият въпрос е ще има ли потребност от хора една бъдеща стопанска система. „ Мисля, че ще има потребност и човешкото общество няма да стане ненужно в един компютърен свят. Трябва да отворим нашите граници, да поканим някакви квалифицирани хора, които да сортираме деликатно. Защото модерната ера е издигната върху напредък, би трябвало непрестанно да има повече, да се заселват повече хора “, добави той.

Лъчезар Богданов съобщи, че предходната година при започване на пандемията е станало ясно, че в цяла Европа изгубените работни места са релативно малко. „ Правителствата изсипаха трилиони, с цел да спасят работни места, с цел да крепят бизнесите “.

По думите му в този момент потреблението се е отпушило и моментът на стопански боязън е липсващ.

" Ние в България за следващ път показахме, че можем да оцеляваме, че сме задоволително устойчиви на външни шокове, казусът ни е, че нямаме сила да се развъртвам, да растем, ние оцеляваме, свиваме се. Имахме пандемия, външен потрес, най-големите ни търговски сътрудници затвориха заводите, границите бяха затворени, летищата стопираха, три пъти нови избори и все пак като цяло запазихме макроикономическата непоклатимост и като цяло стабилността на стопанската система. Трудното обаче, което следва, е да имаме опция и сила да създадем скок и развиване “, съобщи икономистът.

Според него следва продължение на плавния развой на излизане от икономическата рецесия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР