Пандемията и буквалният страх за живота и здравето поставят на

...
Пандемията и буквалният страх за живота и здравето поставят на
Коментари Харесай

Какво е „преобърната носталгия“ и кога се сблъскваме с нея

Пандемията и дословният боязън за живота и здравето слагат на тестване освен физическото ни действие, само че и душeвността. В момента сме сложени в обстановка, в която ни се постанова да осмислим виталното си пространство, освен като физическо място за престояване, само че и като терен за психическо подсилване. При сходни необикновени условия няма по какъв начин да не си дадем сметка, че мутират и се видоизменят освен вирусите, само че и светоусещането и светоотношението на човек .

Преобърнатата носталгия

Обстоятелствата, при които човек е на наложително изгнание в личното си жилище, могат да предизвикат резултати наподобяващи психическото събитие носталгия. То е разказано за първи път през 1687 година и значи горест по родния дом. От 17 до 19 век даже е считано за психиатрична диагноза. Наблюдавано е главно при хора, които по някаква причина се намират надалеч от вкъщи. И макар че в наше време свързаме носталгията най-вече с романтичо-поетични показа, подводните камъни, които крие за душeвността не са за подценяване – те засягат въобръжението, възприятията и волята ни. При недоброволна изолираност вкъщи е доста евентуално човек да започе да изпитва „ преобърната носталгия “. Вместо по родния дом - мъчителен блян по пространства отвън дома, по пътешестване и престояване далеко. Идеализиране и необяснимо увлечение към не толкоз добре познати хора, с които се е виждал рядко . По места, които е посещавал един единствен път в живота си. Припомняйте си всички обстановки, в които сте имали потребност от уединената атмосфера на дома. Направете си ретроспекция на всики тези неща, които са ви липсвали, когато сте били надалеч от у дома. Порадвайте им се.

Отнсосителната обществена изолираност

През 40-те години на 20 век адмирал Ричард Бърд прекарва 6 месеца в изолираност в особено пригодено, съгласно тогавашните благоприятни условия, жилище на Антарктида. На третия месец изпада в положение, което самичък разказва като депресивно. Започнал да изпитва боязън да не се натрови от дима на печката, да не остане покрит от снега... След това станал равнодушен, изоставил грижите по приготвянето на храна и персоналната си хигиена, като просто лежал в постелята и се отдавал на мечтателност. И тук обстановката станала още по-рискова – в съзнанието му почнали да изплуват облиците на фамилията и приятелите. Изведнъж изчезнало възприятието на самотност и се появило чувство за всеобща естетика, както и блян към метафизичен размишления. Ако не ставаше дума за военноморски офицер и квалифициран за рисковете при сходно начинание полярен откривател, изходът не би бил по никакъв начин добър.

Разбира се, обстановката към изключителното състояние у нас няма характера на обществен опит от вида на „ Биг Брадър “, нито на полярно усамотение, а по-скоро прилича това, което в професионалната литература се разказва като „ относителна обществена изолираност “. И въпреки рисковете, които крие за душевното ни положение, да не са по този начин фрапантни, както в описания случай, добре е да следваме избрана прочувствена хигиена .

Много постоянно, когато се разяснява фактът, че ни се постанова да прекарваме по-голямата част от времето си вкъщи, се акцентира, че това е уместно време да обърнем взор във вътрешността и да се отдадем на себепознание. Така е, само че... до известни граници. Прекомерното време, прекарано в самоанализи и световни размишления може да докара до загуба на така наречен „ граундинг “ – заземяването, усета ни за обективната реалност.

Не прекалявайте с умозрението, философските разсъждения и отдаването на съзерцателни практики . Стремете се да се ангажирате с колкото се може повече битови действия – преподреждайте, изпробвайте разнообразни разположения на мебелите, правете всякакви дребни ремонти... Дактилният досег с материите усилва чувството ни за живеене „ тук и в този момент “ и има благоприятен резултат. Така както дървените играчки и подреждането на кубчета имат благотворно влияние върху развиването на финната моторика при дребните деца и безспорно са за предпочитане пред компютърната анимация да вземем за пример.

Повече научете от целия материал на психолога и съветник по спешна намеса на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) Димитър Цветков за Ladyzone.bg:
Как домът, от източник на сигурност, може да се трансформира в източник на стрес При необикновени условия няма по какъв начин да не си дадем сметка, че мутират и се видоизменят освен вирусите, само че и светоусещането и светоотношението на човек
И още по тематиката за изолацията:
Д-р Кеслер: Да тъгувате сега е разрешено. И здравословно Лесна техника за справяне с паниката от неразбираемото бъдеще
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР