Пандемията е на път да извоюва по-дълга междусрочна ваканция за

...
Пандемията е на път да извоюва по-дълга междусрочна ваканция за
Коментари Харесай

МОН избира между 1, 6 или 9 дни ваканция за учениците

Пандемията е на път да извоюва по-дълга междусрочна почивка за учениците и вместо един ден (на 1 февруари) те да почиват няколко дни. Тази опция обмисля просветният министър акад. Николай Денков, откакто през днешния ден той получи предложение от Съюза на работодателите в системата на националната култура за изключителна почивка от 28 януари до 2 февруари, или общо 6 дни с почивните дни на 29 и 30 януари. Синдикатите обаче имат друга идея - непредвидената отмора да е от 31 януари до 4 февруари, или общо 9 дни с двата уикенда. Кой от двата разновидността ще избере МОН, или пък ще предложи трети, би трябвало да стане ясно до дни.

" Мотивите за това са покачвания брой инфектирани възпитаници и учители. Много е сложна организацията в някои просветителни институции при отсъстващи над 5% учители. При някои учебни заведения изчезналите учители надвишат 15%, в това число и с карантинираните, което довежда до неспособност обезпечаването на образователния развой. Огромна част от педагогическите експерти обезпечават заменяне на сътрудниците си, само че това ги натоварва и претрупва ", споделят от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ". Според тях учениците имат потребност да бъдат изолирани в границите на 9 дни, което ще забави възходящия брой инфектирани, а също по този начин и учителите се нуждаят от възстановяване поради големия стрес, подбуден от хибридното образование. " Огромна част от преболедувалите учители не се възползват от 10 дни за възобновяване след Ковид, с цел да могат да обезпечават работата в учебните заведения. При възможна удължена почивка, учебните заведения ще създадат спестовност на финансови средства от прехрана и средства за едно тестване на учениците в цялата система ", показва ръководителят на синдиката доктор Юлиян Петров.

" Ситуацията е доста необикновена. Ние сме в пика на петата вълна с най-вече болни. За пръв път и учениците боледуват много съществено. Ето, да вземем за пример в 51-во учебно заведение 13 паралелки от 43 сега са карантинирани. Подобна е обстановката в доста други учебни заведения. Има заболели учители, а също така се натрупа и някаква солидна отмалялост, психическо напрежение измежду възпитаници и учители и в този смисъл една отчетлива междусрочна почивка би била добре за спиране вълната на пандемията нагоре ", разяснява преди ден и шефът на столичното 51-во учебно заведение Асен Александров пред, който също предлага почивка сред 31 януари и 4 февруари. Според него удължаването на ваканцията няма да се отрази на образователния развой, защото поради епидемиологичната конюнктура не се организират екскурзии и други изяви, които също са залегнали в програмата за тази година.

Шефът на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов пък предложи ваканцията да е от 28 януари до 2 февруари с три претекста - тя ще способства за действителна отмора на учениците, за нормализиране на сложната обстановка с отсъствието на учителите заради заболяване или карантиниране и за отделяне на всички възпитаници за седмица от учебната среда и опция за обикновено започване на втори образователен период.

 

АКТУАЛНО

Към днешна дата под карантина са 2.47% от всички възпитаници в системата на образованието, демонстрират последни данни на МОН. Карантинираните преподаватели в страната бяха 1.97% към 11 януари. 

От 4 до 14 януари 2022 година пък са издадени 271 позволения за прекосяване в образование от разстояние в електронна среда - на паралелки или цели учебни заведения . " За всяко учебно заведение се взема решение самостоятелно. Има учебни заведения, в които се позволява онлайн образование на паралелки поради 2-ма карантинирани учители, тъй като не може да се намерят заместници ", показват от МОН.

Действително, обстановката в страната е шарена. Някои учебни заведения са карантинирали обособени паралелки, други - всички класове. Трети пък от днес са на половин образователен ден заради огромен процент болни или карантинирани учители.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР