Пандемията COVID-19 се превърна в икономически вирус за голяма част

...
Пандемията COVID-19 се превърна в икономически вирус за голяма част
Коментари Харесай

Управление на финансите в извънредно положение

Пандемията COVID-19 се трансформира в стопански вирус за огромна част от стопанската система в света. Извънредното състояние раздруса всекидневието ни, отрази се на метода ни на мислене, сложи тествания пред бизнеса и повлия на финансите.

Няма панацея за излаз от рецесии, само че поуките от предишното са тук, с цел да ни напомнят и „ посъветват “ по какъв начин да продължим, тъй като в случай че сме подготвени за тях, ще овладеем персоналните си финанcи неведнъж по-успешно.

Финансовите рецесии в действителност не са толкоз страшни, в случай че ние подозираме за съществуването им и се приготвяме в положителни времена за тях. Те са неизбежни и са част от естествения икономическия цикъл.

Как да се оправим, в случай че не сме готови?
Запазете успокоение – с цел да вземете здравословни, осведомени и премислени финансови решения;

Ограничете разноските си – прегледайте бюджета си и без значение от размера на приходите си, ограничете разноските, като се лишите от „ некритични “ покупки;

Адаптирайте се към новите условия – рецесията безспорно основава нови благоприятни условия и ражда нови бизнеc модели. Уловете вълната и бъдете поредни в посоката.
Какво да подхващат квалифицираните?
Според финансови екcперти вложението по време на рецесия е добра опция за закупуване на апетитни скъпи бумаги евтино. Оттам идва и постоянно цитираните думи на Уорън Бъфет: „ Бъди нерешителен, когато другите са алчни и бъди лаком, когато другите са страхливи “.
Уроци:
Опитайте се да се поучите от предишното – направете анализ, запомнете и си направете заключения, с цел да се съхраните при последваща рецесия;

Спестявайте – пробвайте се да увеличите „ спешния си фонд “;

Диверсифицирайте – не слагайте „ всички яйца в една кошница “. Опитайте се да запазите вашия финансов портфейл разнороден, като включите в него банкови депозити, скъпи бумаги, злато, първични материали.

По отношение на вашите съществуващи вложения, най-хубавата тактика е търпението - на фона на неустойчивостта на международните финансови пазари, които претърпяха трагичен спад (поради въздействието на корона вируса). Не проверявайте капиталовия си баланс всяка минута, защото това единствено ще ви направи по-тревожни. Опитът да „ победим “ пазара би насърчил повече неверни капиталови решения. Потърсете професионални финансови препоръки, преди да вземете прибързани решения. Експертите предлагат да инвестирате поредно, вместо да се пробвате да гадаете по кое време да „ купите ниско “ и „ да продадете високо “. Вашият баланс неизбежно ще намалее, когато пазарите спадат и може да е изкушаващо да изтеглите парите си, с цел да избегнете спомагателни загуби, само че това може да значи пропускане на добра възвръщаемост и благоприятни условия, когато пазарът се стабилизира. Инвестирането във времето - малко през положителните дни, малко през неприятните дни - значи, че ще купувате, когато цените са ниски и когато цените са високи и ще плащате междинна цена във времето.

В изискванията на изключително състояние и/или интервали на рецесии, Частно банкиране се трансформира в още по-привлекателна услуга, заради редица фактори. Банкирането се реализира главно отдалечено, клиентите се одобряват в обособени пространства, а персоналният банкер е пръв финансов поддръжник. Услугата съчетава в себе си високо качество на обслужване, конфиденциалност, персонално отношение и преференциални условия по артикули.

Независимо от въздействието на пандемия или различен фактор, обзор на вашите финанcи и намирането на способи за усъвършенстване е това, което би трябвало да извършите в интервали на неустановеност, тъй като „ Управлението на персоналните финанcи е 80% положителни привички и 20% познание какво да вършиме с тях “.

Бранимира Милушева
Главен експерт " Частно банкиране "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР