Пандемията COVID-19 разкри как Китай и Русия се опитват да

...
Пандемията COVID-19 разкри как Китай и Русия се опитват да
Коментари Харесай

Западът се готви и опознава своя враг Русия и Китай

Пандемията COVID-19 разкри по какъв начин Китай и Русия се пробват да се възползват от положителното отношение на Запада и отвореността на интернационалната система.

В нов отчет от три елементи MLI в съдействие с фондация " Конрад Аденауер ", озаглавен " Опознай своя зложелател: Разбиране на опасността от Русия и Китай в ерата след Коронавирус ", създателите Стивън Бланк, Дж. Майкъл Коул и Балкан Девлен изследват опасността, която Русия и Китай съставляват за демократичния свят.

Бланк твърди, че външната политика на Русия е неразривно обвързвана с нейната вътрешна конструкция на ръководство. " Основната цел на Русия е да направи света безвреден за нейната автокрация ", изяснява Бланк. Естеството на режима на Путин и инструментите и тактиките, които Русия ползва, следват рамката на " непрекъснатата война " на Русия със Запада.

" Тази война в никакъв случай не стопира и не може да спре, до момента в който държавната конструкция на Русия и съпътстващите я вероятности останат същите ", написа Бланк. В отговор на съветската експанзия Бланк твърди, че е належащо да се съживи западното водачество, като се обединят единомислени съдружници, с цел да се оправят взаимно с световните проблеми.

За Коул опасността от Китай, произтича от идеологията, която стои зад стратегическите упоритости на Си Дзинпин, другите средства разполагаем на Пекин за практикуване на власт и въздействие и интернационалните последствия от възхода на Китай. Коул акцентира убеждението на ККП, че " моментът на Китай най-сетне настъпи ". И въпреки всичко, макар икономическото въздействие, на Китай към момента липсва меката мощ, на която се радват Съединени американски щати и другите западни страни.

Както изяснява Коул, вместо това Китай прибягва до интервенции с " остра мощ " посредством своя отдел " Работа на Обединените фронтове ", с цел да подкопае демократичните системи на целевите страни. Коул дава поредност от рекомендации за отговор на това многостранно предизвикателство, както и да се насочи сърдечна молба към Запада.

" Трябва да си върнем основите и самочувствието, като пренебрегваме китайската агитация за " неизбежността " на упадъка на Запада и посредством реинвестиране в нашия човешки капитал и религия в мъдростта на нашите демократични идеали ", написа Коул.

Девлен преглежда общите черти сред ККП и подриването на интернационалния ред от Кремъл. Девлен разпознава три съществени движещи сили на властническото предизвикателство към интернационалния ред: " тяхната неоавторитарна идеология, императивът на оцеляването на режима и изменящият се световен баланс на силите ".

Девлен приканва за ясното схващане на властническото предизвикателство, по-нататъшно изследване на политическата война и подривната активност и смисъла на развиването на резистентност на обществото.

" Ако желаеме да защитим нашите свободи и полезности против властнически похищения, да запазим и защитим интернационалния ред, учреден на правила, който даде опция на тези свободи, както и нашия разцвет, би трябвало да стоим дружно ", твърди Девлен.
 Американски военачалник изяснява по какъв начин да се отбрани
Американски военачалник изяснява по какъв начин да се отбрани " Свободния свят " от китайската комунистическа партия

Китай би трябвало да се показва като обезсърчителен сътрудник и да се дават " други възможности на хищническото му държание "

Светът на Путин и Си

В какъв свят бихме живели, в случай че Китай и Русия сполучливо подкопаят съществуващия интернационален ред?

Въпреки че тяхната характерна външна политика и цели се разграничават една от друга, вижданията на Путин и Си споделят четири общи точки и характерности във връзка с интернационалния ред, който биха основали.

Първо, това би бил диференциран интернационален ред, при който не всички страни са " същински " суверенни. Това е ясно от мисленето на Путин (2017) във връзка с някогашните Съветските републики, само че Си също демонстрира сходно схващане за интернационален ред, който е разграничен на велики сили, които имат " същински " суверенитет, и други, които не са " напълно " суверенни.

Това е разбирането за суверенитет във " Фермата на животните ", по известния разказ на Джордж Оруел. С други думи, всички са суверенни, само че някои са по-суверенни от други.

Второ, това би била кратокрация, в която " мощта може да я оправи " както в страната, по този начин и в интернационален проект. ККП и мирогледът на Кремъл се основават на разбирането, че съществуването на власт единствено по себе си дава легитимност и честен престиж и затова провокациите пред този престиж са и двете противозаконни и аморални.

Критиката и несъгласието на национално и интернационално равнище се преглеждат като закани, които би трябвало да бъдат отстранени. Тези, които се осмеляват да се опълчват на Кремъл или ККП ще бъдат подложени на тормоз, до момента в който другите отклоняват взор с цел да не притеглят гнева им.

Трето, това би бил свят, в който милиони хора, живеещи в самообявените сфери на въздействие на Русия и Китай, са обект на прищявките на силите в Пекин и Москва. Техният външнополитически избор ще бъде сдържан; тяхната вътрешна политика и стопанска система ще работят под сянката на Кремъл или ККП; тяхната политическа класа ще бъде принудена да умилостивява Пекин или Москва.

Политическите и цивилен свободи ще бъдат понижени, несъгласните гласове - подтиснати и демократичните институции корумпирани, наличието на демократични и демократични режими по границите на Русия и Китай ще бъде непрекъснато увещание, че човек не е предопределен да живее под тирания.

И най-после, това ще бъде свят, в който геноцид, етническо пречистване и военни закононарушенията ще останат ненаказани, диктаторите биха могли да затворят, изтезават и съдят съперниците си безнаказано стига да са с Кремъл или ККП, а отбраната на човешките права на другите би се трансформирало в подривна активност, съвсем незаконен, акт.

Тези, които възразяват, ще бъдат упрекнати в подкопаване на интернационалния мир и непоклатимост и подриване на интернационалния ред.

В този разграничен свят - сред велики сили и други, тези в съветската и китайската сфера на въздействие и останалите - връзките биха били чисто транзакционни, стопански и политически изнудване ще бъдат постоянно срещани и опасността от боен спор ще е непрекъсната. Това ще бъде тъмно бъдеще, където напредъкът на правата на индивида и демокрацията през последните три десетилетия се връщат обратно.

Това не е пердашене на тревога, както настояват някои, нито апел за промяна на режима в Китай или Русия. Ясно е, че всяка смяна на тези режими би трябвало да идва от хората в Китай и Русия. Това обаче е както в интерес, по този начин и морално обвързване за демократичните демокрации да поддържат тези, които се опълчват на китайската или съветска подривна активност, с цел да перифразираме ненапълно президента Хари Труман.
 Гутериш предизвести, че светът се движи към геополитически и военни спорове Обновена
Гутериш предизвести, че светът се движи към геополитически и военни спорове

Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани да се предотврати Студена война сред Съединени американски щати и Китай

Какво би трябвало да се направи?

Как Западът би трябвало да реагира на опитите за подривни и непрекъснати дейности на политическа война от Русия и Китай?

Първо, демокрациите би трябвало да признаят естеството на опасността, пред която сме изправени от властническите режими на Русия и Китай. Тази ясна позиция е от значително значение при създаването на отбрани против подривна активност и за противопоставяне на политическите войни.

Разбирането по какъв начин и за какво Кремъл и ККП желаят да трансформират интернационалния ред остава от основно значение за основаването на общественост от демокрации, които дружно да пазят интернационалния ред, учреден на правила.

Второ, демокрациите би трябвало да развият по-добро схващане на подривната активност и политическа война, защото това са и ще бъдат главните принадлежности, които властническите режими ще употребяват против нас.

Ние би трябвало да мислим за подривната дейснот и противодействието като обособен вид държавни проекти дружно с дипломацията и войната. Западът би трябвало да създаде политики за битка, които са в сходство с демократичните и демократични полезности, от една страна, и изследвайте подривната активност като държавни проекти против нашите съперници, от друга.

Трето, устойчивостта на обществото е от значително значение за справяне с шокове като пандемия COVID-19 и подривни действия на враждебни играчи. Подобряване на цифровото просветеност за битка с дезинформацията, битка с корупцията и увеличение на прозрачността и отчетността в политиката и бизнеса, излагане на елита и най-важното е да внушим на обществото възприятие на горделивост към нашите полезности, което ще отбрани против властнически напън, това са основни детайли за насърчаване на устойчивостта на обществото.

Четвърто, би трябвало да понижим излагането си на китайска и съветска стопанска система и софтуерно изнудване. Това значи, наред с други ограничения, които би трябвало да понижат европейската взаимозависимост от съветския природен газ и диверсификация на европейската доставяне с сила.

Това значава също понижаване на зависимостта от Китай за сериозни вериги за доставки, както ясно демонстрираха рецесията с COVID-19 и битката за персонални защитни средства. Ние също по този начин не би трябвало да разрешаваме интервенция на китайски държавни компании като Huawei в нашата сериозна инфраструктура. Разрешаване на Huawei в 5G инфраструктурата би имало съществени последствия за националната сигурност и би дало на ККП голям лост против Запада при бъдещи рецесии.

И най-после, демокрациите би трябвало да разчитат една на сруга, когато са изправени пред заканите на властнически режими. И Китай, и Русия избират да се оправят с другите в двустранни условия, където те могат да упражняват по-голяма политически и боен напън.

С други думи, Кремъл и ККП избират да ни отстраняват един по един. Това е нещо, което не трябва да позволяваме. Например Канада и Австралия не би трябвало да се сблъскват с китайската икономическа насила и заложническа дипломация сами.

Западът би трябвало да застане с Тайван против издевателството и политическата война на ККП. Трябва да продължим да поддържаме Украйна в лицето на продължаващата противозаконна окупация на Крим и съветската инвазия в източната част на Украйна. Ако желаеме да защитим нашите свободи и полезности против властническите действия и опазване и да защитим интернационалния ред, учреден на правила, който да даде опция на тези свободи, както и на нашия разцвет, би трябвало да сме дружно.

С други думи, както споделя Бенджамин Франклин, всички би трябвало да останат дружно, с цел да се оправят с общия зложелател и да отстояват свободата и независимостта.
 Геополитическото бъдеще на света - който не е със Съединени американски щати е срещу Съединени американски щати, приказката свърши
Геополитическото бъдеще на света - който не е със Съединени американски щати е срещу Съединени американски щати, приказката свърши

Неутралната позиция на Европейски Съюз и Германия не е съюзна, новият съюз е на Англосферата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР