Пандемията Covid-19 накара все повече компании да използват термовизионни камери

...
Пандемията Covid-19 накара все повече компании да използват термовизионни камери
Коментари Харесай

Възходът на инфрачервеното заснемане

Пандемията Covid-19 накара от ден на ден компании да употребяват термовизионни камери за разкриване на заболели хора в пространствата с служащи

Нарастващото потребление на IR технологията провокира паники по отношение на поверителността
(снимка: CC0 Public Domain)

„ Ерата след Covid ”, както я назовават, промени разбиранията ни в доста връзки. Носенето на маски стана обикновено, електронното извършване на покупки набра шеметна скорост, „ умните здания ” бързо добиха известност. Заедно с всичко това инфрачервеното снимане се наложи като нормална процедура на доста публични места. Топлинните „ карти ” в действително време могат да открият заболели хора, преди самите тези хора да са осъзнали, че не са здрави.

Термовизионните камери не са оригиналност. Те се употребяват, да вземем за пример, от специалистите по енергийна успеваемост за разкриване на „ течове ” в топлоизолациите на постройките. Друго приложение е засичането на приключвания на метан в оборудванията за рандеман на петрол и газ, което утежнява казуса с световното стопляне.

След разразяването на епидемията Covid-19 от ден на ден компании започнаха да употребяват термовизионни камери за разкриване на заболели хора в пространствата с служащи. Такъв е казусът, да вземем за пример, с Amazon. В заведенията за хранене на Subway стартират да се появяват термокамери. Carnival Cruise Lines, чиито кораби станаха „ горещи точки ” за разпространяването на вируса, съобщи, че всички пасажери и екипажи ще бъдат проверявани, когато компанията стартира още веднъж да плава.

Използването на термовизионни камери обаче изисква характерни познания и умения. Разчитането на гледките от термовизионните камери е предизвикателство също като четенето на ехографско или рентгеново изображение. Дори една висококласна и добре работеща камера може да докара до заблуждение, в случай че не се гледа вярно.

Разстоянието има значение

„ Проблемът при сканирането на тълпите е, че измерванията на температурата се въздействат от дистанцията от камерата до задачата, а в тълпата хората са на разнообразни дистанции ”, споделя Крис Бейнтер, шеф на световния бизнес бизнес за FLIR, производител на инфрачервени технологии, представен от Ню Йорк Таймс. Има значение на какво разстояние ще се концентрира термовизионната камера, счита експертът. Почти всички IR камери имат диапазон, в който мерят вярно. Затова няма по какъв начин да сме сигурни, че в инфрачервената фотография на навалица – да вземем за пример чакащи в метростанцията – всеки човек „ излиза ” вярно.

Различни хора, разнообразни температури

Има и други фактори, които би трябвало да се вземат поради. „ Основната телесна температура има леки разлики за всеки друг човек ”, сподели Бейнтер. „ Това, което е обикновено за мен, може да е друго от естественото за вас. Това може да бъде обусловено от възрастта, пола, етническата принадлежност, диетата или скорошните фитнес-упражнения ”. През целия ден телесната температура на всеки човек се трансформира непрекъснато – тя е една заран, друга следобяд, трета през нощта.

Околна среда

Не по-малко значение имат факторите на околната среда. В парещ летен ден всичко е топло, изключително обектите, които се огряват от слънце. Тогава инфрачервените фотоси могат да добият напълно друг тип и да подведат тези, които ги „ четат ”. Самите хора също са по-горещи от нормалното.

Лична цялост

Нарастващото потребление на IR технологията провокира много паники по отношение на поверителността, персоналната цялост. Експертите по цивилен свободи предизвестяват, че става дума за събиране на данни за хората и потреблението на тези данни без експлицитното единодушие и позволение на самите хора.

„ Пътят към пъкъла е поръсен с положителни планове. Масовото внедряване на камерите би трябвало да се преглежда като тъкмо това, което е – всеобщото видеонаблюдение и по-нататъшно нормализиране на повсеместността на камерите ”, споделя Ед Джераити, технолог от Privacy International, английска неправителствена организация, фокусирана по отношение на правата за дискретност.

„ Правилно ” потребление

След всичко това остава въпросът дали технологията въпреки всичко може да се употребява правилно, етично? Да, може. Дали е добре да се употребява? Зависи кого питаме.

Въпреки всичко може въпреки всичко да се окаже, че има изгода. В едно учебно заведение, в което всеки ден влизат 1500 възпитаници, появяването на дете с висока температура може да го води в лекарския кабинет, а в случай че то се окаже болно и остане на лекуване вкъщи, това ще спести разболяването на няколко десетки други деца. Което освен ще облекчи образователния развой, само че ще спести и болничните отсъствия на родителите. А това е задоволително опрощение да се постараем да използваме IR камерите правилно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР