Пандемията COVID-19 е оказала драматично влияние върху живота и правата

...
Пандемията COVID-19 е оказала драматично влияние върху живота и правата
Коментари Харесай

Децата в Европа през 2020-та - бедност, безпокойство, разделение

Пандемията COVID-19 е оказала трагично въздействие върху живота и правата на децата в цяла Европа, демонстрира нов отчет на Eurochild, обобщаващ информация от 25 страни, събрана през август-септември 2020 година От проблемите на психологичното здраве и домашното принуждение до образованието и цифровите разделения, децата в Европа заплащат висока цена. И въпреки всичко, всеобхватна реакция и съответни ограничения могат да оказват помощ за ефикасното справяне с тези провокации, демонстрират рекомендациите от отчета по страни. Нещо повече: поставяйки децата в основата на своето възобновяване, Европа може да се възвърне по-добре и по-силно, споделят създателите на отчета

През 2020 година децата в Европа са били в нараснал риск от беднотия заради COVID-19 , като от ден на ден се е увеличавал броят на родителите, които към този момент не могат да се грижат за фамилията си както преди поради намаление на заплатите или безработица.

В някои страни като Гърция, Унгария, Румъния и Словакия броят на децата в различни грижи се е нараснал с цели 30%.

Нарасват и случаите на деца, изложени на домашно принуждение и проблеми с психологичното здраве на целия континент. Причините са сложни - композиция от финансови проблеми, неустановеност за бъдещето и будят характерни опасения, засягащи България, Дания, Англия, Естония, Финландия, Франция, Латвия, Румъния, Словения и Португалия, се показва в отчета на Eurochild. 

" Сред главните провокации, които са фрапантно увеличени на целия континент, нашите членове са изтъкнали проблеми, свързани с бедността, в това число липса на храна, домашно принуждение, проблеми с психологичното здраве, както и просветително и цифрово разделяне, само че нашата задача е и да надградим констатациите и да предложим характерни ограничения за съответни и трайни отговори на тези провокации ", посочва генералният секретар на Eurochild Жана Хейнсуърт. 

Сред следените 25 страни отчетът установи, че през днешния ден единствено 7 са насочили политически принадлежности за битка с детската беднотия , до момента в който 6 имат избрани ограничения, а 8 страни имат незадоволителна поддръжка.

Докладът също споделя положителни практики и апели за дейности и изброява 6 предпочитани на европейско и национално равнище:
Определяне на национални цели за понижаване на детската беднотия и слагане на децата в основата на проектите за възстановяванеСъздаване на европейска гаранция за децаНасърчаване на мултидисциплинарен метод за справяне с детската бедностПоддържане, подсилване и разширение на вложенията в промени за деинституционализацияПо-добро разпределение на наличните запаси за финансиране от Европейски Съюз за постигане до деца в нуждаПризнаване на децата като равнопоставени сътрудници и предоставяне на опция за присъединяване
" Правата на децата би трябвало да се вземат поради при установяване на политики, когато се възвръщаме след рецесията, и е извънредно значимо възобновяване да включва вероятността на децата. Време е да се подсигурява, че проектите за възобновяване няма да са краткосрочни, че те ще се съсредоточат върху благосъстоянието на обществото, а освен върху стопанската система, и че няма да подценен децата ", заяви президентът на Eurochild Н. Пр. Мари-Луиз Колейро Прека. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР