Пандемичният фонд на Световната банка е набрал общо около 1,6

...
Пандемичният фонд на Световната банка е набрал общо около 1,6
Коментари Харесай

Световната банка: Пандемичният фонд се нуждае от много по-голямо финансиране

Пандемичният фонд на Световната банка е набрал общо към 1,6 милиарда $ до момента, което е доста по-малко от нужните 10 милиарда $ годишно за обезпечаване на подготвеност за посрещането на пандемии съгласно общата оценката на СЗО и банката, предадоха международните организации.

Повече от 100 страни с ниски и междинни приходи са създали ранни поръчки за минимум 5,5 милиарда $ от фонда, които са им нужни с цел да се приготвят по-добре за пандемични обстановки.

„ Търсенето е знак, че предварителната защита на възможна пандемия, готовността на страните и тяхната реакция се нуждаят от повече пари и внимание “, разяснява ръководителката на секретариата на фонда към Световната банка Прия Басу, представена от Ройтерс.

Пандемичният фонд на Световната банка е една от многочислените световни начинания, основани, с цел да оказват помощ за попречване повторението на Коронавирус пандемията. Освен него бяха признати и други ограничения като подписването на обвързващо съглашение, направено от страните, членки на СЗО, и одобряването на проекти за ускорение на производството на ваксини.

Почти всички старания обаче се сблъскват с незадоволително финансиране, безапелационни са специалистите на Световната банка.

За първия кръг на финансиране фондът ще разполага с 300 млн. $, като през февруари в него са постъпили 650 ранни поръчки за интерес от страна на обособени страни, районни органи и световни здравни организации.

Заинтересованите страни имат време до 19 май да изготвят публични оферти за първата фаза, в която се дава приоритет на наблюдението, лабораторните системи и работната мощ в опазването на здравето.

„ Ясно е, че страните и районните субекти са нетърпеливи да влагат повече за подсилване на предварителната защита и готовността за пандемия, както е ясно и че ще е належащо доста по-голямо финансиране за тази стратегия “, сподели Прия Басу.

Банката съобщи, че задачата е първият кръг да бъде удостоверение за състоятелността на тази идея и се надява, че в бъдеще могат да бъдат предоставени и други източници на финансиране, да вземем за пример от други световни здравни органи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР