Панама помоли САЩ да уважават суверенитета на странатаПрезидентът на Панама

...
Панама помоли САЩ да уважават суверенитета на странатаПрезидентът на Панама
Коментари Харесай

Панама помоли САЩ да уважават суверенитета на страната

Панама помоли Съединени американски щати да почитат суверенитета на страната
Президентът на Панама Хуан Карлос Варела в неделя насочи апел към Съединените американски щати да почитат суверенитета на страната му, предава Агенция Франс Прес.

„ Ние почитаме суверенните решения на другите страни и постоянно ще желаеме същото отношение към нашите “, съобщи Варела в публично изказване.

В петък Съединените щати взеха решение да отзоват посланиците си в Ел Салвадор, Доминиканската република и шарже д'афер си в Панама в символ на митинг против решението на трите страни да отдръпват признанието си на Тайван и да открият дипломатически връзки с Китай.

Трите страни отхвърлиха да са работили под напън от Пекин и настояват, че решението им отразява само икономическите действителности — милиарден Китай се развива с бързи темпове и харчи колосални суми за градежи на пристанища и железопътни линии в Латинска Америка.

Пекин възприема Тайван като част от територията си и не изключва потреблението на мощ за възобновяване на контрола върху острова.

Варела означи, че Съединени американски щати и Панама постоянно ще работят взаимно в „ битката против проведената престъпност, наркотрафика и тероризма “ и ще поддържат демокрацията и свободата.

Като „ суверенна страна ние постоянно ще взимаме сами решенията си “, като се водим единственото от ползите на Панама, акцентира той.

Съединените щати са най-важният, въпреки и всекидневен, съдружник на Тайван и основен снабдител на военно съоръжение. Подобно на Панама обаче, Съединени американски щати публично прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайван през 1979 година, когато признаха Китайската национална република. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР