Панаир на суетата – един от най-великите английски романи на

...
Панаир на суетата – един от най-великите английски романи на
Коментари Харесай

Панаир на суетата – един роман без герой

Панаир на суетата – един от най-великите британски романи на всички времена – още веднъж доближава до българските читатели от издателство Апостроф директно преди Пролетния панаир на книгата. Класическата творба на английския публицист Уилям Текери е роман за дързостта на дамата, която не се стопира пред нищо, с цел да реализира фантазиите си. Това е непреходна история за лицемерието на висшето общество, в което всичко се оказва театрална сцена, а хората са елементарни марионетки.

Романът стартира да излиза на части през 1847 година в хумористичното списание Пънч с подзаглавието Скици на британското общество, защото с изключение на сатиричната форма, в която е написана, книгата е съпроводена с авторските илюстрации на Текери. През 1848 година Панаир на суетата е издадена в цялостния си тип с ново подзаглавие: Роман без воин.

Още с появяването на първите няколко елементи творбата провокира голям интерес измежду читателите, а литературните критици я правят оценка високо. Дори писателката Шарлот Бронте написа: „ Ако истината е богиня, Текери би трябвало да бъде нейният най-велик просветител “.

Историята наблюдава орисите на две дами, които са радикално разнообразни една от друга. Амелия Седли е родена в изисканите кръгове на британското общество. „ Добродетелите, присъщи за една млада англичанка от доблестен жанр, и дарбите, подобаващи за нейния генезис и състояние, не липсват на обичливата мис Седли, чийто мил манталитет очароваше както по-възрастните от нея, по този начин и по-младите ѝ приятелки “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР