Панагюрище се сдоби със световна слава благодарение на тракийското съкровище,

...
Панагюрище се сдоби със световна слава благодарение на тракийското съкровище,
Коментари Харесай

Скритото Панагюрско съкровище

Панагюрище се снабди със международна популярност с помощта на тракийското богатство, открито в региона. Но от няколко години в града се развива нов, скъп капацитет, обвързван с благополучието на локалната общественост – надарените деца на възрожденския град. Голяма част от тях към този момент пета поредна година са в основата на сполучливото осъществяване на елитния шампионат по тенис на маса, привличащ все по-голям интерес на най-хубавите в играта.

Да си покрай такива майстори е опция, както да запалиш желанието да станеш състезател, по този начин и да развиеш своите обществени умения в търсене на самоусъвършенстване. Анна Кекова е идеалният образец за това. “На 16 години тя употребява вдъхновението да бъде покрай японските състезатели, с цел да стартира да учи техния език”.

„ За трета година проследявам от вътрешната страна протичащото се в „ Арена Асарел”, а за втора оказвам помощ като доброволец. Турнирът ме въодушеви да опитам предизвикването да науча японски. През предходната година осъзнах, че би трябвало да положа доста повече старания, с цел да реализира задачата си. Записах се сама в японски център „ Агора” в София, без знанието на родителите ми. Когато те схванаха какъв брой мощно желая да науча този език ми разрешиха да пътувам сама всеки уикенд от Панагюрище до столицата”, споделя Ани, която оказва помощ в превода на интервютата на японските състезатели.

12-годишният Танчо Нейчев пък има привилегията да бъде на самото игрално поле. Той е измежду децата, които събират топките по време на формалните мачове. „ Страшно вълнуващо и забавно е да съм покрай масата и играчите. Тренирам от съвсем една година. Гледах клипове в интеренет и доста ми хареса този спорт. Моят обичан играч е Ма Лонг. Пожелавам си някой ден да стана международен първенец като него”, споделя с възторг Танчо. Той имаше опцията да взе участие в формалното разкриване на шампионата, където замени няколко удара с ръководителя на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов.

За Йоана Ботева удоволствието от 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open е съчетано и с отговорността да се грижи за младежите и децата, които оказват помощ в организацията. Тя е на 22 години и е студент по право в Софийския университет. „ За втора поредна година съм отговорник за „ техническия екип”, в случай че по този начин можем да обобщим хората, които оказват помощ съвсем във всяка активност, обвързвана с провеждането на шампионата.  Около 20 души, най-вече деца от локални учебни заведения, спомагат за акредитирането на участниците, наблюдават за достъпа до другите зони в залата, работят като стюарди по трибуните, грижат се за реда в подготвителната зала, оказват помощ при прехвърлянията на тимовете към хотелите, оказват помощ за преустройството на залата в другите спортни дни и други Някои от тях са още от първата година на турнира”, споделя Йоана и добавя, че още с края на конкуренцията стартират запитванията с готовност децата да бъдат част от Asarel Bulgaria Open и идващия сезон. „ Много е изтощително. Работата е виновна, само че всички я правят с готовност и отдаденост. Крайният резултат постоянно е удовлетворяващ”.
Деца и младежи, които ще почерпят ентусиазъм за нови провокации в живота си. Някои от тях ще продължат да преследват спортни триумфи, до момента в който други ще вложат силата си в разнообразни сфери. Това са същинските спечелили в шампионата 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР