Панагюрище се оформя като един от добрите примери за публично-частно

...
Панагюрище се оформя като един от добрите примери за публично-частно
Коментари Харесай

С публично-частно партньорство в Панагюрище са инвестирани 142 млн. лв.

Панагюрище се оформя като един от положителните образци за публично-частно партньорство, с помощта на което единствено за последните шест години в града са вложени 142 млн. лв..
„ Съвместно с „ Асарел Медет “ сме създали спортна зала за към 16 милиона лв.. Отделно залата „ Трезор “ в Историческия музей за предпазване на Панагюрското златно богатство, която се направи с дарения също от „ Асарел “, е за 6 милиона. Партньорът ни е вложил и 120 млн. лева в многопрофилната болница „ Уни хоспитал “, заяви кметът на Панагюрище Никола Белишки.
Той описа, че получените 3 млн. лева от приватизацията на болничното заведение през 2012 година общината ги е реинвестирала в лечебното заведение, купувайки с тях съвременен 5-скенер.
На процедура община Панагюрище е притежател на 10% от акциите на сдружението „ Асарел Панагюрище здраве “ АД.
Попитан за какво при толкоз дребен % присъединяване общината влага в болничното заведение, кметът отговори, че това са пари на данъкоплатците и е значимо за локалната администрация да се направи едно качествено лечебно заведение.
„ Това беше и метод да подтикваме колегата ни, който носи главния финансов риск, да влага още повече. Първоначалната концепция беше в този съвременен комплекс да се влагат 27 милиона лв.. Когато аз станах кмет и поех болничното заведение, тя едвам изкарваше 60-80 000 лв. на месец, които не стигаха да си покрият заплати и осигуровки. Когато през 2012 година осъществихме приватизацията й, в нея имаше 13 работещи отделения с оборот към 960 000 лв. на година. Показахме по какъв начин може да се ръководи едно лечебно заведение с контракт за приватизация. В него е записано, че приватизаторът е задължен да поддържа тези работещи отделения и личния състав. Тогава взехме решение към този болничен комплекс да се построи и ново онкологично поделение. Закупиха се два линейни ускорителя, които преди година и половина бяха най-хубавите. Така вложенията на колегата ни в сдружението " Асарел Панагюрище здраве " АД от 27 милиона станаха на 120 млн. лева Почти от цяла България идват тук да се лекуват “, уточни още Белишки.
Той е изключително признателен на починалия проф. доктор Лъчезар Цоцорков „ Бог да го елементарни проф. Цоцорков, той беше доста съобразителен и доста милееше за Панагюрище, под негово влияние сътрудниците вложиха толкоз огромни средства в болничното заведение “, добави градоначалникът.
Проф. Цоцорков е бил дълготраен началник на „ Асарел – Медет “ и Българската минно-геоложка камара, филантроп на културата и почетен жител на Панагюрище. На 4 юни в двора на Историческия музей бе открита паметната му плоча.
По думите на кмета максимален капацитет за развиване имат минната и оптическата индустрия. Той съобщи, че Панагюрище към този момент се оформя като център на оптическата индустрия в страната.
Няколко компании в града - " Оптикс ", " Микро Вю Ендоскопи Оптик ", " Шьоли – оптикс ", " Оптикоелектрон " и други, развиват такава активност като създават от дребните детайли до цяло произведение в ендоскопската техника и имат над 1400 експерти по оптика. Тяхно дело е цялата инсталация за термовизия на границите ни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР