Паметта на най-великия проповедник измежду най-великите отци и учители на

...
Паметта на най-великия проповедник измежду най-великите отци и учители на
Коментари Харесай

Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст

Паметта на най-великия просветител всред най-великите отци и учители на християнската Църква св. Йоан Златоуст се чества на 13 ноември – деня на неговата заточеническа кончина в град Комана Понтийска.
На днешния ден се възпоменава тържественото връщане на светите му мощи на 27 януари 438 година от Комана в Цариград и полагането им в църквата " Св. Апостоли ", където била заровена и причинителката на неговите премеждия, императрица Евдоксия, брачна половинка на източния император Аркадий. Босфорът почернял от лодките на посрещачите, както било и при връщането на светителя от първото изгнание. Синът и дъщерята на Аркадий и Евдоксия – Теодосий ІІ и сестра му Пулхерия се молели пред гробницата на св. Йоан Златоуст за опрощаването на техните родители. През време на Латинската империя светите му мощи били отнесени в Рим и в този момент почиват в катедралата " Св. Петър ".
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР