Паметта на жертвите на арменския геноцид се почита всяка година

...
Паметта на жертвите на арменския геноцид се почита всяка година
Коментари Харесай

Ден за поклон пред жертвите на арменския геноцид – 24 април

Паметта на жертвите на арменския геноцид се уважава всяка година на 24 април. На 24 април 2015 година по отношение на отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно заседание приема декларация, с която признава „ всеобщото изтребване " на арменци. През последните години се ускоряват апелите в международен мащаб за интернационално признание на арменския геноцид както и признание от страна на турското държавно управление за случилото се. От 2007 година 22 страни заявяват формалното признание на събитията от този интервал като геноцид, също както тях, тази позиция се приема и от множеството откриватели и историци. Повечето членове на арменските общности по целия свят са оживели от арменски геноцид както и техните потомци.

Общинските препоръки на градове като Варна, София, Бургас, Стара Загора са признали геноцида, само че други - не.

Вследствие на изтреблението и гоненията хиляди арменци намират в България своя втори дом. В Пловдив живее най-голямата арменска общественост в България. В Стара Загора са към 120 души.

Арменската общественост в града ни има Молитвен дом с решение на Общински съвет от 1995 година

През 2005 година със средства на арменското сдружение на стената на Радио Стара Загора откъм ул. Митрополит Методий Кусев бе направен и подложен барелеф на Пейо К. Яворов. През 2004, 2006 и 2007 година в Стара Загора се организира Фестивал на арменското танцово изкуство, проведен от Съюза на арменските културно-просветни сдружения „ Ереван " в България и Община Стара Загора.

През лятото на 2008 година Общински съвет - Стара Загора одобри Декларация за признаването на арменския геноцид. Общността е измежду най-активните в единствения в страната Клуб на етносите, основан през 2003 година в Стара Загора.

И тази година на 24 април арменската общественост в Стара Загора се събира в 17:00 часа пред паметника в памет на жертвите на арменския геноцид в двора на Молитвения дом, където ще сервира цветя и се насочва към барелефа на Пейо Яворов - там също ще бъдат поднесени цветя, а по-късно ще участва на представянето на Катя Зографова и нейната книга „ Световете на Яворов ". В 18.00 часа във фоайето на Радио Стара Загора ще бъдат разкрити световете на огромния български стихотворец Пейо Яворов: любови, дела, стихове, пристрастености и загадки... В книгата се съдържат и професионалните находки на авторката: потулени архиви и другарства, фотоалбум, черната посмъртна маска на Яворов, висяща над леглото в последния дом на различен популярен стихотворец - Никола Вапцаров. Изданието е изтънчено и богато илюстрирано със фотоси, пощенски картички и ръкописи, някои от които се разгласяват за пръв път. Неслучайно за дата на представянето й е определен 24 април, който е Международен ден в памет на арменския геноцид.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР