Паметта на Христовия апостол Йоан Богослов се чества и на

...
Паметта на Христовия апостол Йоан Богослов се чества и на
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Йоан Богослов и свети Арсений Велики

Паметта на Христовия деятел Йоан Богослов се празнува и на 26 септември, когато почитаме успението му.

Свети Арсений се родил в средата на IV век в Рим от родители християни. Те му дали положително обучение и го възпитали в християнската религия. От млади години Арсений се отличавал с мъдрост и висока добродетелност. Затова бил нает от император Теодосий Велики за педагог на синовете му Аркадий и Хонорий, пише БТА.

В Цариград Арсений бил признат с огромни почести, всички се възхищавали на неговата ерудиция и добродетелност. Работил сполучливо като педагог на бъдещите императори, само че не харесвал шума и разкоша в дворците. Затова молел Бог да му помогне да се освободи от високите си отговорности и да го поведе по пътя на спасението. 

След усилни молебствия Арсений напуснал столицата. Преди това оставил скъпите си облекла и като елементарен пасажер се качил на транспортен съд за Египет, който към този момент бил фамозен с подвижниците си в пустините на запад и на изток от река Нил. 

Арсений постъпил в подвижническа общественост в Скитската пустиня (западно от долното течение на Нил) и станал духовник. Подвизавал се в усамотение и мълчание. Постепенно неговата ерудиция и грамотност в свещените трудове, както и смирението и другите му добродетели го създали нравствен ментор на доста от монасите, които се подвизавали в пустинята. 

Християни от градове и села се стичали, с цел да чуят учението му, да се обогатят духовно и да получат благословение. Сам Александрийският патриарх Теофил неведнъж посещавал свети Арсений, с цел да се поучава по богословски и църковни въпроси.

За да избегне многото гости, а и честите разбойнически нападения, свети Арсений напуснал Скитската пустиня и дружно с учениците си Александър и Зоил отишъл покрай град Мемфис, а по-късно – в Каноп, в делтата на Нил. Там се упокоил в мир в 445 година

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР