Паметта на хората може да се подобри с използване на

...
Коментари Харесай

Насочен към главата лазер подобрява паметта на човека


Паметта на хората може да се усъвършенства с потребление на лазер, потвърдиха учени
(снимка: CC0 Public Domain)

С придвижване на възрастта хората стартират да страдат от психологични болести и нездравословни промени, които утежняват паметта им. Ето за какво учените търсят способи да подтикват мозъка, спасявайки пациентите от сходни неприятности.

Вече се оферират способи за електрическа и електромагнитна стимулация на дясното полукълбо, резултатът от които продължава до един месец. Но едно ново проучване дава обещание да усъвършенства краткосрочната памет благодарение на лазер – като просто освети дясната област на мозъка през черепа.

Учени от Обединеното кралство, Китай и Съединени американски щати са провели серия от опити с 90 студенти, по време на които безапелационно потвърждават опцията за неинвазивна (без хирургическа интервенция) лазерна мозъчна стимулация. Изследването е разказано в детайли в сп. Science Advances.

Младежи на възраст от 18 до 25 години от двата пола са разграничени на две групи. Участниците в едната група са облъчени от страната на левия префронтален кортекс, а в другата – от страната на десния префронтален кортекс. Облъчването е осъществено с лазери с дължина на вълната 1064 нм и по-къси. Също по този начин във всяка група са извършени опити с подправени включвания на лазера, с цел да се изключи резултатът на самохипнозата (плацебо).
още по темата
По време на опита учениците е трябвало да запомнят и по-късно да възпроизведат или цветовете на обектите, или тяхната ориентировка в пространството. Оказва се, че съзнанието им недвусмислено се усъвършенства с към 10% единствено в един случай – когато лазер с дължина на вълната 1064 нм осветява десния префронтален кортекс. Този резултат поражда вяра, че в бъдеще може да се появят принадлежности за елементарна нехирургична интервенция за възстановяване на краткосрочната памет.

Практическото потребление на технологията към момента е надалеч. Засега учените не схващат механизма на реакцията на мозъка. Това може да бъде както усъвършенствано доставяне на мозъчните кафези с О2, по този начин и стимулиране на митохондриите, които от своя страна усилват освобождението на ATФ молекули в мозъка и насищат невроните с сила. Във всеки случай препоръчаният способ няма последици за здравето на хората.

На идващ стадий от проучването учените имат намерение да видят какъв брой дълго продължава резултатът от лазерната стимулация на паметта. Ако резултатът е дълготраен, тогава ще може да се работи за включването му в клиничната процедура.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР