Паметта и въображението са тясно свързани и са много важна

...
Паметта и въображението са тясно свързани и са много важна
Коментари Харесай

10 упражнения развиват паметта и въображението

Паметта и въображението са тясно свързани и са доста значима част от характера ни. Благодарение на тях имаме опция да бъдем ползотворни и да живеем живота си пълноценно. През 1998 година, когато никой не знаеше за “фитнеса на мозъка ”, американският невролог Лауренс Кац, пионер в проучванията за регенерация на невроните, написа книгата “Поддържайте мозъка си жив: 83 невробични извършения за тренировки на паметта и вниманието ”, предават от zdrave.to. С помощта на невробичните извършения съзнателно нарушаваме нормалния ход на ежедневните си дейности, пробвайки се да “разтърсим ” мозъка.

Когато изпълняваме елементарни задания, употребявайки разнообразни сетива, се отделя невротрофин – протеин, който подтиква развиването и интензивността на нови невронни съединения. С увеличението на техния брой се усъвършенстват паметта, вниманието, скоростта на мисленето, развива се творчеството и гъвкавостта на мозъка. В книгата си създателят изброява 83 такива извършения. Представяме на вашето внимание 10 от тях, които могат да бъдат изпълнени при всевъзможни условия, като сте отделили не повече от една минута за това.

1. Ако дясната ви ръка е водещата, пробвайте се да употребявате лявата, с цел да миете зъбите си, да се храните, да пишете или да рисувате. Използването на не преобладаващата ръка усилва мозъчната интензивност.

2. Хранете се като японците – с две пръчици. Това ще ви даде повече време да помислите какво е положително и кое е неприятно за храносмилането и фигурата ви. Ако към този момент знаете по какъв начин ловко да употребявате пръчици, пробвайте се да го извършите с не преобладаващата ръка.

3. Когато вземате душ, вършиме си прическа на косата или подреждате облеклата си в шкафа, пробвайте се да го извършите със затворени очи. Това ще принуди мозъка ви да основава нови невронни пътища.

4. Правете нещата наобратно! Не се тормозете – за това не е належащо да стоите на главата си. Стимулирайте мозъка си, като погледнете на нещата от необикновен ъгъл. Например, носете часовника на ръката си наопаки или окачете календара на стената в същото състояние. Когато свикнете с тези “странности ”, можете даже да опитате да употребявате телефона с “главата надолу ”!

5. Когато отивате на работа или до магазина, изберете нов маршрут – това ще изисква повече внимание от ваша страна. Известно е, че даже самият Бил Гейтс всеки ден е пътувал по разнообразни улици, с цел да подтиква мозъка си.
Повечето хора употребяват не повече от 10% от опциите на личния си мозък, единствено тъй като не знаят по какъв начин да употребяват неговия запас.

6. Използвайте голям брой сетива по едно и също време. Ярък образец за това е разхождането по зеленчуковите пазари, където можете да гледате, пипате, да вдишвате аромата и даже да вкусите продуктите. Разговорите с фермерите, които отглеждат храната за вас, също ще ви оказват помощ да засилите мозъка си.

7. Използвайте единствено миризмата, с цел да идентифицирате продуктите. Например, затваряйки очи, пробвайте се да определите по миризмата коя е подправката.

8. Включете тв приемника и си намерете забавен филм. Изключете звука. Сега се пробвайте да създадете свои лични разговори за актьорите и да ги озвучите на глас.

9. Отидете в нов магазин за хранителни артикули или започнете да пазарувате от различен отдел. Опитайте се да изпробвате нови артикули или да избирате по-често нови марки.

10. Събудете се с друг мирис! Опитайте се да започнете сутринта не с нормалния мирис на кафе, а да вземем за пример с миризмата на плодов чай. Когато стимулирате обонянието си, в този миг можете да слушате и музика, като накарате и слуховите органи да работят по-активно.

Вижте още:Важно за всички: Тези закуски водят до пагубни последствия за здравето!Всички знаем какъв брой значима за положителния старт на деня е закуската.
Изследване на австралийски учени устан…Oct 11 2018skafeto.com

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР