Паметта и историята не са едно и също нещо. Всяка

...
Паметта и историята не са едно и също нещо. Всяка
Коментари Харесай

Емил Кошлуков за поредицата “Отворени досиета: Битката за миналото е битка за бъдещето

Паметта и историята не са едно и също нещо. Всяка нация в своята културна памет има мемоари, които ѝ дават еднаквост и бъдеще - без това минало не можем да продължим, тъй като не знаем кои сме. Затова е значимо да продължи и поредицата на Българска национална телевизия - “Отворени досиета ". Това сподели в студиото на “Още от деня ” генералният шеф на публичната телевизия Емил Кошлуков, във връзка излъчването на новите шест кино лентата от поредицата, която стартира на 29 октомври - събота, от 16:30 часа по Българска национална телевизия 1.

Той означи, че спомените могат да бъдат пресъздавани, могат да бъдат и заличавани - т.е. “има обричане на обезличаване, обричане на давност ”.

“Това се случва всеки ден и с нашата групова памет. Битката за предишното е борба за бъдещето ”, безапелационен бе Кошлуков.



Понеже можем да пресъздаваме и променяме националната културна памет има заплаха тя да бъде сменена, акцентира той и означи, че “този, който владее предишното, владее и сегашното ” и “нашата групова памет ни прави такива, каквито сме ”. За да се случи подмяната, обаче, би трябвало да изчезнат свидетелствата, а те са в досиетата, означи Кошлуков и добави:

“Отворени досиета ” са поредност, която споделя тази история, а през днешния ден има изключително мощен напън за смяна. ”

Според него “това е същинското удостоверение за епохата ”.

“Ако ние не го кажем, ще бъде сменено. Докато ние вършим тези поредици, до момента в който вършим филмите за ”БНТ показва ”, до момента в който резервираме паметта за значимите фигури и събития в нашата история ще съхраним предишното и паметта - това ни е задачата ”, съобщи още той.

Какво още сподели генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР