Паметниците напомнят за героите, на които са посветени, но и

...
Паметниците напомнят за героите, на които са посветени, но и
Коментари Харесай

Българските паметници разкрива историята на 300 монумента

Паметниците припомнят за героите, на които са отдадени, само че и самите те имат своя, не по-малко забавна, орис. Някои от тях будят възхита и стават емблеми на градовете, в които се намират.

Други са поругавани, премествани, разрушавани, само че имат и свойството да „ възкръсват “, когато задухат нови ветрове.Патриотичната книга Българските монументи на Иван Първанов ще ви покаже под непредвиден ъгъл повече от 300 български монументи, пръснати из цялата ни татковина, а и по света – нови и остарели, грандиозни и скромни, фамозни и позабравени.

Ще ви опише най-любопитните моменти, от техните истории. Луксозният и хубав том, тиражиран от издателство Милениум, ще ви срещне и с биографиите и на фамозните, и на по-малко известните, само че бележити персони, увековечени в камъка – от древността до наши дни: на ханове и царе, на хайдути и революционери, на граничари и партизани, на соц величия, спортисти, интелектуалци, зевцеци...

Ще научите за редица по-особени монументи като тези на песента и на благодарността, на умората и на завистта. Книгата ще ви поведе на вълнуващо странствуване обратно във времето през пространството на българщината.

Българските монументи е и албум – с твърди корици и доста цветни фотоси, който е наслаждение за окото и ще бъде привилегия за библиотеката на всеки български дом.
Разказът е занимателен и любопитен и нито за момент не остава читателя безучастен. Например история с престъпен привкус е обвързвана с преместването от Румъния у нас на костите на Г. С. Раковски, които през днешния ден се намират в Пантеона на героя в Котел. Кап. Коста Паница скроява остроумен проект.

В него тленните остатъци играят функционалността на прикритие, благодарение на което през границата са пренесени открадни брилянти, оцапани в кръв. Фигурата на цар Калоян – част от паметника на Асеневци във Велико Търново е въртяна с кран десетки пъти, с цел да бъде извърнат конят му към Одрин, като посоката е сверявана с компас.

Монумент на българин, освен това особено обагрен с блажна багра, има чак Западна Африка – в столицата на страната Бенин – Котону. Той е на Георги Димитров и е прочут като „ Татко България “.

Построен е при започване на 80-те години за признателност, че България финасира асфалтирането на улиците в града. Истинско мъжество е построяването на Паметника Шипка, на който преди дни многохилядно голям брой посрещна, както всяка година, 3-ти март.

Граден е осем години през които не един занаятчия се отхвърля от работата поради суровите естествени условия на върха. Заслугата за издигането му е на бригадата на Пеньо Атанасов-Бомбето, който единствен не се огъва пред вятъра и бурите.

Въпреки това той не трябва почетен на откриването от партийните велможи, които застават на напред във времето. Самият монумент в действителност се намира не на връх Шипка, а на връх Св. Никола.

„ Не можем да представим всички български монументи, това на практика е невероятно. Разказваме за монументите на най-известните и на някои несправедливо забравени герои. Надяваме се това да разсъни интереса и на подрастващите, които са бъдещето на нашата татковина. Защото в случай че човек не познава и не се прекланя пред националните си светини, няма по какъв начин да обича отечеството си и да се вълнува от сегашното на народа си. “, споделя създателят – писателят документалист Иван Първанов. Българските монументи излиза с поддръжката на ЗАД Армеец.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР