Паметниците до ниво местно значение могат да получат по-висок статут

...
Паметниците до ниво местно значение могат да получат по-висок статут
Коментари Харесай

Частната собственост пречела на МК да опазва архитектурното наследство

Паметниците до равнище локално значение могат да получат по-висок статут от страната, само че законодателството е тромаво и забавя процеса.

Това съобщи на брифинг министърът на културата Боил Банов във връзка отчета от Сметната палата , от който стана ясно, че в границите на последните три години не са подхванати дейности за запазване на недвижимото ни културно завещание.

" Огромна част от къщите са частна благосъстоятелност, по тази причина и опазването им се оказва сериозен въпрос " , уточни министърът.

По думите му е належащо улеснение на ипотекирането на рушащи се монументи.
 Много виновни за културното ни завещание, а то не се опазва
Много виновни за културното ни завещание, а то не се опазва

Липсват настоящи данни за недвижимите културни полезности

Министърът посочи, че плануват дружно със Сдружението на общините да създадат тази процедура доста по-опростена и ясна.

19 000 здания в региона на архитектурното завещание са с подобен статут по думите му.

Банов разясни, че общата цел е въз основа на високата експертиза на Сметната палата, е да се охарактеризира средата и опциите за решение на проблемите , свързани с културното ни завещание.

За последните три години бюджетът е повишен двойно от 3,6 млн на близо 7 млн. лв.. Повишени са запалите на чиновниците и опцията за финансови разноски посредством нарастване на бюджета на НИНКН. Предстои институтът да бъде изместен на пъти етаж в постройката на министерството, с цел да се понижи в пъти срокът за мнения и да се усъвършенства работата на институцията.
 Светкавично Банов разпореди да се опазва културното завещание
Светкавично Банов разпореди да се опазва културното завещание

След като Сметната палата откри 3-годишно безучастие

" Не можем да се върнем в действителността на кино лентата " Опасен сексапил " и да сложим на всеки монумент полицай " , безапелационен е министърът. Стратегията е в дигитализацията и в потребление на модерни способи за запазване на културните ни полезности.

" Увеличаването на финансирането ще продължи и през идващите години " , увери културният министър. По думите на Банов инспекциите на обектите не са малко, както се показва в отчета на Сметната палата.

Според него не е вярна хипотезата, че 19 000 паметника да се ревизират от 19 000 индивида.

Според Банов не е належащо отделянето на Националния институт за културно завещание като държавна организация , защото той има своята автономия. До края на мандата Банов счита да регистрира имотните регистри и съкратените периоди.

Банов разяснява и неразрешения случай с Къщата-музей на Пейо Яворов. И Столична община, и МК имат подготвеност за финансиране, само че тя е преипотекирана и когато страната или общината създадат ход за придобиване, би трябвало да има изясненост какви отговорности има тази къща. Държавата не е дойна крава да купи един парцел на двойна цена съгласно министъра.

" Аз се усещам спокоен към този момент ", сподели Банов по повод абсурда " Ало, Банов съм " , които насочи депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева. Интересите на Българска социалистическа партия извънредно не ме интересуват, добави той.

По думите му одитът на Сметната палата не е политически привързан.
 Боил Банов окуражен да оцени всички монументи на културата
Боил Банов окуражен да оцени всички монументи на културата

Банов няма да бяга от постройките със статут " за сведение "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР