Паметните бележки от срещите на представителите на съдебната власт с

...
Паметните бележки от срещите на представителите на съдебната власт с
Коментари Харесай

Правосъдното министерство крие разговорите си с ЕК

Паметните бележки от срещите на представителите на правосъдната власт с евроекспертите, подготвящи отчетите за България, внезапно се оказаха предпазена и загадка информация, написа 19min.bg.

Вестник Сега изиска записките, правени от Министерството на правораздаването в интервала от 1 януари 2007 до 19 март 2018 година Паметните бележки след 19 март 2018 година бяха оповестени онлайн от Висшия правосъден съвет, откакто от министерството му ги предоставиха по искане на представляващия Боян Магдалинчев.

Той стимулира настояването си до Данаил Кирилов с това, че не всички членове на съвета са наясно какво се приказва по тези срещи, а и за обществото също е значимо да знае. Затова и Сега изиска останалите паметни бележки.

Но се оказа, че ведомството на Кирилов има двоен критерий за публичността. Оттам дадоха отговор, че " това е служебна социална информация, която е обвързвана с оперативната подготовка на актовете на Министерство на правосъдието и органите на правосъдната власт. Тази информация няма независимо значение ". И още - " това не е социална информация в чист тип. Срещите са затворени. В тях се вършат изказвания, отнасящи се до дълготрайни планове, които са с нескончаем период за осъществяване. В хода на полемиките се излагат междинни данни и информация за процеса на осъществяване на набелязаните ограничения, които се отнасят до ползите на страната и други правно предпазени ползи ".

Паметните бележки, публикувани от Висшия правосъден съвет, дадоха мотив на околните до властта медии да разгласят, че ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов " топи " България пред Европейска комисия. Вероятно и това беше задачата на обнародването им, защото Панов е в непрекъснат спор с болшинството в съвета, което споделя тезата, че той не показва действителната картина за страната ни.

От паметните бележки се вижда, че всички с изключение на Панов не виждат проблеми. А ръководителя на Върховен касационен съд изяснява на евроекспертите, че съществена спънка на битката с корупцията е, че политиците се стремят да овладеят върховете на правосъдната власт. Панов показва още, че антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не е направила нищо по въпроса с финансовия министър Владислав Горанов, живеещ в непознат апартамент. Панов показва и прекратеното дело за гибелта на сина на някогашния транспортен министър Ивайло Московски, както и неналичието на надзор върху основния прокурор. " Съдебната система работи изборно и изцяло парализирана. Няма следствия против политици от високите етажи, а има единствено такива, които са във връзка с изпаднали в недружелюбност ", декларира Панов.

Според него отчетите на Европейска комисия са единственият метод да се разобличат някои от вършените безобразия.  Напомняме, че преди дни правосъдният министър Данаил Кирилов разгласи, че ще подаде оставка, в случай че мониторингът на Европейска комисия против България не падне до 3 месеца.
Ограничението за даване на служебна социална информация не може да се ползва след приключване на 2 години от основаването й, напомни юрист Александър Кашъмов от ПрограмаДостъп до информация " (ПДИ). Затова съгласно него няма съображение министерството да откаже паметните бележки, формирани преди повече от 2 години. Останалите също би трябвало да бъдат дадени " поради надделяващия публичен интерес, разпознат от самия Висш правосъден съвет, който е взел решение отчасти да ги оповести ", сподели юристът пред Сега. Той добави, че пълнотата е главен принцип на правото на достъп до информация.
Преди година Министерството на правораздаването водеше класацията на неуместните отводи да бъде предоставена информация. То отхвърли да даде на ПДИ даже годишния си доклад за достъп до информация с аргумента, че законът за достъп до информация е неупотребим.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР