Паметникът-портал на 7-ми преславски полк в Шумен ще бъде възстановен

...
Паметникът-портал на 7-ми преславски полк в Шумен ще бъде възстановен
Коментари Харесай

Паметникът-портал на 7-ми преславски полк ще бъде възстановен на входа на Военното училище

Паметникът-портал на 7-ми преславски полк в Шумен ще бъде възобновен на мястото на съществуващия портал на Военното учебно заведение на улица „ Карел Шкорпил “ 1. Това реши през днешния ден единомислещо Областната комисия „ Военни монументи “.

Споровете, къде да бъде построен отначало разрушеният от комунистическия режим през 50-те години на предишния век монумент на славния 7-ми преславски полк, се водиха повече от 8 години. През 2015-та Министерството на отбраната отпусна целево 25 хиляди лева Проектът обаче зацикли поради мястото, на което да бъде възобновен. През годините се спрягаха доста разновидности, измежду които и истинското му местонахождение, на което сега е Паметника на свободата, прочут като „ Разперко “. Друг вид бе в южната част на пл. „ Кристал “, за където арх. Валерий Колев създаде план.

На днешното съвещание на Комисия „ Военни монументи “ стана ясно, че началникът на Националния боен университет „ Васил Левски “ ген. Иван Маламов е изпратил писмо, с което дава единодушие Паметникът-портал да се възвърне на мястото на съществуващия портал на Военното учебно заведение.

„ Държа да подчертая, че достигането до това решение мина през полемики обратно във времето и други дейци и предходни инициативни комитети, които са работили за тази концепция. Взели сме всички неща поради и сме ги облекли като едно извънредно решение, като апелът ми е да завършваме тези старания и да превърнем настоящия портал в настоящ портал-паметник “, сподели ръководителят на инициативния комитет за паметника Владимир Йолов.

Архитект Валерий Колев показа направена от него нова визуализация на бъдещия монумент. Той изясни, че с цел да се впише паметмника-портал на избраното място е нужно да се създадат промени по околното пространство. Трябва да се отстрани контролно-пропускателния пункт от дясната страна на входа, като се реалокира отляво. Необходимо, съгласно Колев, е и да се ремонтира фасадата на постройката откъм гърба.
 
За целия план позитивно мнение даде Радослав Симеонов, основен специалист в Отдел " Военни монументи и военно-патриотично образование " на Министерството на защитата.

На съвещанието стана ясно, че ще са нужни средства в доста по-голям размер от отпуснатите на община Шумен 25 хиляди лева „ Пътищата за това са посредством търсенето на общински средства и с дарения. Министерството на защитата също може да се включи в този развой, само че би трябвало да се извърши по закона ново кандидатстване за в допълнение финансиране, тъй като към този момент един път са дадени пари и има по-сложен режим на работа. Предложението ще бъде прегледано в допълнение, само че поради значимостта на този монумент допускам, че ще бъде направено изключение. Но всичко зависи и от това по какъв начин община Шумен ще кандидатства, може да има и целеви средства, само че е рано да се каже “, сподели Радослав Симеонов. 

Владимир Йолов изясни, че инициативният комитет ще започва акция по набиране на средства.

„ Взехме положително решение за възобновяване на историческата правдивост – монумент, опустошен от тоталитарния режим, безусловно погубен, се възвръща по един цивилизован метод, с цел да се покаже, че в България има нови действителности “, сподели регионалният шеф и ръководител на Комисия „ Военни монументи “ проф. Добромир Добрев.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР