Паметникът на съветската армия в центъра на София да бъде

...
Паметникът на съветската армия в центъра на София да бъде
Коментари Харесай

Идея: Паметникът на съветската армия в София да бъде скрит под зелен саркофаг

Паметникът на руската войска в центъра на София да бъде затрупан със саркофаг, който да бъде затрупан с дървета. Вътрешността на саркофага би трябвало да се трансформира в музейно пространство, което всеки интересуващ се от този монумент, може да го види и да се запознае с историята му. Отвън пък ще се вижда зелен рид с алеи и наблюдателна площадка на върха.

Идеята за трансформацията на предизвикващия разногласия монумент е на арх. Борислав Игнатов. Той е ръководител на Камарата на архитектите в България, само че прави предлагането за паметника в персонално качество. Арх. Игнатов разгласява концепциите си в профила си във Facebook. Пак там преди време той предложи вместо скулптурната комбинация на върха на паметника да лъде подложен гербът на България.

" Предложението ми за промяна на Паметника на руската войска в София, направено под надслова " Ако бях кмет... ", провокира голяма вълна от страсти. Време е да продължим тематиката и надграждането на концепцията ", написа арх. Игнатов в обществената мрежа. Според него новата му концепция дава отговор на главните рецензии на първичното предложение - паметникът да не се допира, защото е част от историята на страната, да се отстрани напълно и да не се слага държавният герб, защото " отблъсква и стресира мнозина тъй като политиците са се постарали през годините хората да си намразят страната ".

" След като толкоз доста хора считат, че паметникът е доста значима част от нашата история, то той се резервира недокоснат. Нещо повече - резервира се и от разрушаващото въздействие на природата и градската среда - стихии, киселинни дъждове, сняг, температурни амплитуди, изгорели газове, графити, злонамерени дейности. Това става като към паметника се построява саркофаг за негова отбрана, сходен на гробницата в Свещари. Така паметника става експонат в лично пространство ", предлага арх. Игнатов. В музея на паметника може да има информация за историята на построяването му, както и публичната му роля през годините.


Илюстрация: Борислав Игнатов
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР