Паметникът на Съветската армия в София не е военен паметник,

...
Паметникът на Съветската армия в София не е военен паметник,
Коментари Харесай

Арх. Игнатов: Паметникът на Съветската армия не е военен паметник, не е и руски

Паметникът на Съветската войска в София не е боен монумент, той не е и съветски монумент. Това е напълно българска самодейност. Това сподели ръководителят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов пред On AIR.
Поводът за диалога е, че сега в Русия тече публично разискване на корекция в Наказателния кодекс, която би трябвало да влезе в действие от декември 2019 година, и която криминализира " възходящият брой случаи на заличаване или увреждане на знаците на военната ѝ популярност ".

Става дума за паметниците на Червената войска, с които бе осеяна Източна Европа след края на Втората международна война. Около новината за тази корекция в България още веднъж припламна спор какво да вършим с Паметника на Съветската войска в центъра на столицата.

Арх. Борислав Игнатов обобщава историческите обстоятелства. Направен е през 1954 година по случай 10 година от 9 септември. Той е финансиран, идейно квалифициран и създаден от българи.

" Построен е с една угодливост, която построява история, несъществувала по нашите земи ", добавя архитектът.

Той попада на документи от самото разкриване на паметника – на 9 септември 1954 година Във всички вестници е имало хвалебствени публикации, с цел да бъде признат от българското общество.

" Този монумент не е на Съветската войска - освободителка на България, както след това е трансформирано, а е бил дефиниран като " Освободителка на народите " по света. Съветският боец се показва като бранител на мира, на прогресивното, на служащите и селяните. Всички други изказвания не са правилни ", безапелационен е арх. Борислав Игнатов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР