Паметникът на Съветската армия в Добрич осъмна с надписи, свастики

...
Паметникът на Съветската армия в Добрич осъмна с надписи, свастики
Коментари Харесай

Вандали изрисуваха с червена боя Паметника на Съветската армия в Добрич

Паметникът на Съветската войска в Добрич осъмна с надписи, свастики и други знаци. С алена багра са боядисани и ръцете на фигурата, част от монумента, оповестиха локалните медии " Добрич онлайн " и " Про нюз Добрич ".

Един от надписите е " Катин 1940 ", което напомня за убитите в Катинската гора полски офицери по заповед на Сталин. Друг надпис - " Буча 2022 ", насочва към убийствата в украинския град преди дни, които съветската страна отхвърля да са осъществени от съветските бойци.

Изписана е буквата Z - знак на съветските военни елементи в Украйна, който мнозина съпоставят с хитлеристката свастика. Има и надпис " 82 години кръв по ръцете ".

Пред паметника има камера, само че не е ясно дали е работеща.

Паметникът на Съветската войска, прочут на добричлии като Альоша или белия боец, е подложен в градския парк в края на 50-те години в символ на благодарност към Червената войска, поради нейната решаваща роля за успеха над Нацистка Германия във Втората международна война. Монументът съставлява 14-метров стълб под формата на пирамида, а до него се извисява бяла фигура на боец с по-внушителни размери от 7 метра. В основата на паметника са заровени кости и тленни остатъци на руски воини и офицери.

Част от преминаващите около монумента жители се възмутиха от стореното, а други го поддържаха.

" Това е една дивотия. Създават дрязги сред хората. Това е монумент, историята ще покаже защо става въпрос ", съобщи добричлия. Друг обаче уточни, че не може в града да има паметник на окупаторска войска и че е надълбоко засегнат от съветската експанзия в Украйна.

14-метровият паметник не за първи път става обект на посягане. Преди 2 години, навръх 8 април, паметникът осъмна с надписи: " Смърт на окупатора " и " Смърт на Альошите ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР