Паметникът на Съветската армия е отговорност на държавата, посочиха от

...
Паметникът на Съветската армия е отговорност на държавата, посочиха от
Коментари Харесай

ГЕРБ: Има решение на общината за премахване на Паметника на Съветската армия, на ход е държавата

Паметникът на Съветската войска е отговорност на страната, показаха от ГЕРБ на брифинг в отговор на нападките, че дружно с Българска социалистическа партия пречат на преместването на монумента, написа Трибюн.

„ Поканихме ви, с цел да разясняваме една подправена вест, която се популяризира през днешния ден, че Столичният общински съвет/СОС/ е отказал да вземе решение. Колегите, които повдигат тематиката, обезверено търсят медийно внимание, на които в действителност и в този момент им вършим реклама – господата Трайков и Лалов “, уточни ръководителят на СОС Георги Георгиев. Той означи, че през далечната 1993 година СОС е взел решение за унищожаване на паметника, то е влезнало в действие и не е отменяно.

„ Държавата като притежател може да реши дали да го отстрани, да го реалокира или да се разпореди по различен метод. Преди 14 година Върховен административен съд го е споделил черно на бяло във влезнало в действие решение.

Ние като институция, като орган на локално ръководство не можем да подскачаме на всяко предложение, което опонира на закона и на влезнало в действие решение. Има политическа воля и тя ясно е изразена. Има юридически път да бъде спазен. Не може СОС да ви каже какво да вършиме с жилището си. Така страната би трябвало да се разпореди със своите активи “, безапелационен е ръководителят на локалния парламент.

Според Малина Едрева кметът на регион Средец Трайчо Трайков е трябвало да внесе проект за сигурност.

„ Нещо, което притежателят би трябвало да предложи, кметът да утвърди, с цел да може да бъде обезопасено всичко, обвързвано с демонтажа. Истината е, че той не се е справил. Истината е, че те имат съдружно неразбирателство и през днешния ден ние още веднъж виждаме по какъв начин топката се трансферира на СОС. Комисията по обучение и просвета още през есента на 2020 година е поискала мнението на страната в лицето на Министерството на културата. До ден-днешен нямам отговор. Нещо повече, има писмо, което изпратихме юни 2021 година и също няма отговор. Изпратих входящите номера на писмата на Трайков и Лалов, с цел да спомагат в този момент да получим мнение “, посочи Едрева.

Заместник-кметът Мирослав Боршош дефинира обвиняванията като спекулации. „ Въпросите да се насочат към 4 индивида – Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов – единствените, които могат да реалокират паметника “, счита той.

В умозаключение Данаел Митов, заместник-председател на ГЕРБ, посочи, че не може съдружните сътрудници, в това число представителят на някогашната Българска комунистическа партия, да търсят сметка на СОС за какво паметникът не е отстранен.

„ Да се питат съдружните сътрудници, министър-председателя Кирил Петков, а да питат за мнение и президента Радев, който щеше да върви на церемониал на съветската войска на Червения площад. Той, господин Радев, обича да взема мнение по разнообразни въпроси. Демократична България коленичи пред президентството, в този момент да питат. Не може съдружните сътрудници да питат нас за какво паметникът не е отстранен “, отсече Митов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР