Паметникът на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров в Пловдив

...
Паметникът на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров в Пловдив
Коментари Харесай

Паметник на Последния цар на планините откриват в Пловдив

Паметникът на именития лидер на Вътрешна македонска революционна организация Тодор Александров в Пловдив ще бъде публично открит на следващия ден от 15.00 ч. от вицепремиера, министър на защитата и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, оповестиха от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация.

Монументът се намира в пловдивския квартал " Кючук Париж ", мястото е " Събота пазар ", наоколо до едноименната улица " Тодор Александров ". На събитието ще участва Тодор Александров - внук на именития челник, както и доста членове и симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация от Пловдив, пловдивският народен представител от партията Александър Сиди, кметът на регион " Южен " Борислав Инчев, народни представители от ПГ " Обединени патриоти ".

От партията на Каракачанов напомнят, че построяването на паметника се случва по самодейност и с финансовата поддръжка на Вътрешна македонска революционна организация. Своя принос за реализирането на паметника имат и народните представители от групата на патриотите, които също са подкрепили финансово акцията.

Последният цар на планините

Тодор Александров Попорушев е роден на 4 март 1881 година в Ново село - махала на град Щип. През 1898 година на 17-годишна възраст влиза в редиците на ВМОРО, за което заслуга има шефът на Скопската гимназия Христо Матов. Известно време Тодор Александров е преподавател в поробените територии.

След Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) взима ефективно присъединяване във възобновяване на Организацията и взе участие на множеството конгреси. През септември 1911 година Тодор Александров финансира от касата на ВМОРО издаването на в. " Вардар " с редактор Данаил Крапчев. Цялото лято на 1912 година Тодор Александров е отпред на дребна чета, с която се движи в покрайнините на Кукуш и Солун. Непосредствено преди оповестяването на Балканската война управлява осъществяването на серия атентати в Солун и покрайнините му.

По време на Междусъюзническата война Тодор Александров написа писмо до министър ръководителя Иван Евстатиев Гешов и цар Фердинанд, в което се аргументира, че за ВМОРО автономията постоянно е била едно от средствата за запазването на първо място целостта на Македония предвид на бъдещето ѝ присъединяване към България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР