Паметникът на Бузлуджа е сред 7-те най-застрашени обекта на културното

...
Паметникът на Бузлуджа е сред 7-те най-застрашени обекта на културното
Коментари Харесай

Паметникът на Бузлуджа е сред 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа

Паметникът на Бузлуджа е измежду 7-те най-застрашени обекта на културното завещание в Европа за 2018 година Класацията е на „ Европа Ностра” и Института на Европейската капиталова банка.

Мозайките от късчета мрамор, керамика, стъкло и естествени речни камъни в коридора на монумента и в тържествената зала се разрушават и от времето, и поради вандализъм, а самият монумент към този момент е рисков. Съдбата му е сходна на няколкостотин други монументи, издигнати по времето на комунистическия режим в България и в целия Източен блок.

Според „ Европа Ностра” е явно смисъла на тази постройка на европейско равнище като „ място на памет” и в това време по какъв начин постройката може да бъде опазена по метод, който не възхвалява или удостоверява несъзнателно политическа идеология. Освен Бузлуджа още 6 обекта имат сходна орис – две следвизантийски църкви в Албания, историческият център на Виена, скалните манастири в Грузия, казиното „ Констанца” в Румъния, гръцкото сиропиталище на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед „ Гримсби” във Англия.

Макар „ чинията” да не е монумент на културата у нас, включването му в листата на „ Европа Ностра” дава късмет за спасението му от съсипия.

„ Държавата ще спести средства по експертната помощ, която сега ни е нужна, с цел да създадем техническа оценка до каква степен паметникът би бил застрашаващ”, съобщи регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова.

Въпреки че пътят към Бузлуджа е високомерен към момента от снега, запалянковци, които да се качат към „ чинията”, не липсват.

Мозайките в изоставения Дом монумент на Българска комунистическа партия са една от аргументите за любознанието на туристите. Простират се на повърхност от към 1000 квадратни метра. Освен че са мощно повредени, към днешна дата те са и недостъпни – в монумента не може да се влиза от съображения за сигурност.

Най-вероятно специалисти ще стартират проучване на паметника това лято. От резултатите на техническата експертиза ще зависи и дали част от монумента ще може да бъде обезопасена с железно скеле, с цел да стане налична за туристите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР