Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските

...
Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските
Коментари Харесай

Охрид спешно възстанови паметника на жертвите от кораба Илинден

Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, изгубили живота си при потъването на кораба " Илинден ", който беше опустошен от вандали, е възобновен изцяло тази събота, оповестява БГНЕС. 
. Тя подсещаше за трагичния случай в Охридското езеро на 5 септември 2009 година При крушението се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира " Свети Наум ". Корабът " Илинден " потъна на 200 м от брега.

Кметът на Охрид Константин Георгиески осъди оскверняването на паметника и прикани жителите да се въздържат от вандалски актове и да покажат по-високо схващане, заяви телевизия ТВ24.
" От мое име и от името на община Охрид обществено съдя безсъвестните жители, които повредиха паметника, подложен тази година във връзка, при което починаха 15 български туристи ", се споделя в известие на кмета, публикувано в обществените мрежи.
Градоначалникът съобщи, че " този монумент ще остане знак на състрадание и респект към паметта на починалите български туристи " на 5 септември.
 Северна Македония ще възвърне паметника на починалите българи на кораба Илинден Северна Македония ще възвърне паметника на починалите българи на кораба " Илинден "
Министерството на външните работи на Северна Македония изрично осъжда вандалския акт с опозоряване на паметника на починалите бълг...
В петък българското Министерство на външните работи изрази дълбокото си отвращение по отношение на кощунствения акт на в Охрид.
" Подобно отношение към паметта на българските туристи, починали на 5 септември 2009 година, е неприемливо. Надяваме се, че тази вандалска демонстрация няма да остане незабелязана от страна на управляващите в Република Северна Македония и причинителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност ".
Няколко часа по-късно и македонското външно министерство изрично осъди вандалския акт с опозоряване на паметника в Охрид.
" Вратите на историческия Охрид остават необятно отворени за всички туристи, а нашите другари от прилежаща България постоянно са добре пристигнали ", оповестиха от Министерство на външните работи в Скопие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР