Паметникът на Андон Янев-Кьосето, който се намира пред сградата на

...
Паметникът на Андон Янев-Кьосето, който се намира пред сградата на
Коментари Харесай

В Скопие започнаха да премахват паметници от програмата "Македонски Дисниленд"

Паметникът на Андон Янев-Кьосето, който се намира пред постройката на Върховния съд е първият от смисъка на паметници от плана " Скопие 2014 ", за който Министерството на курлтурата и държавното управление взеха решение да бъде отстранен, написа " Вечер ". Паметникът на Кьосето с кама в ръка беше вдигнат в македонската столица на 7 септември 2014. Освен него ще бъдат отстранени или преместени редица други монументи от плана " Скопие 2014 " на противоречиви исторически персони, министерството занапред ще взема решение кои да бъдат те.

Андон Кьосето е роден през 1854 година в село Голозинци, Велешко. До 16-годишна възраст се занимава с овчарство, дружно с двамата си братя и двете си сестри. След като татко му е задържан и отведен в Солун, се реалокират в Велес при чичо си. Там Андон убива изтъкнат турчин и бяга в Солун, където се причислява към ВМОРО като в началото извършва терористични задания. Запознава се с Даме Груев и получава нареждания непосредствено от него. После става колар на лекар Христо Татарчев, като по този начин прикрива незаконната си активност. По това време в Солун идва по-големият му брат Никола, който се е сложил в услуга на турските управляващи. Андон Кьосето самичък предлага да убият брат му, с цел да не издаде организацията, както и вършат. Участва и в убийството на сръбския преподавател в Солун Илия Пейчиновски от Струга, осъществено от Иванчо Карасулията и Митре Дудуларски от Дудулари.

През май 1898 година по заповед на Даме Груев, дружно с Ицо Джорлев от Кукуш, подкрепени от гевгелийските водачи на ВМОРО Аргир Манасиев, Илия Докторов и Иван Телятинов убиват в Гевгели пред очите на каймакамина влаха Христо Цицов (Цицо), изтъкнат лидер на гъркоманската партия в града, клеветник на управляващите. За малко се връща в Солун, само че го напуща поради сериозното му търсене от турските управляващи. Заедно с четата на Илия Кърчовалията и Михаил Апостолов - Попето събират пари от първенците в село Горно Броди, и след това обикалят и в Кукушко. Там Андон Кьосето, дружно с няколко съратници, отвлича чорбаджийски наследник, за който 25 дни по-късно получава желаните 1000 лири. След различия четата му е задържана в България. Гоце Делчев и Антон Бозуков спомагат освобождението им. Престоява в София, като извършва поръчки на Гоце Делчев. Заедно с Гоце Делчев и Михаил Апостолов вършат несполучлив опит да вземат откуп за един струмишки бег.

До убийството на Михаил Апостолов през месец март 1902 година Андон Кьосето е челник в Струмишко, а след това в Кукушко. Още от 1900 година поддържа контакти с Яне Сандански, а през 1901 година дружно с него, Христо Чернопеев, Сава Михайлов, Кръстьо Асенов и Никола Дечев взе участие в аферата „ Мис Стоун “.

Превод: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР