Паметникът-чешма на Пети артилерийски полк в Шумен е изцяло обновен.

...
Паметникът-чешма на Пети артилерийски полк в Шумен е изцяло обновен.
Коментари Харесай

Възстановиха войнишкия паметник на Пети полк в Шумен

Паметникът-чешма на Пети артилерийски полк в Шумен е напълно освежен. Ден преди откриването на спортна зала „Арена Шумен“ в събота, кметът Любомир Христов предложения медиите, с цел да им покаже ремонтирания войнишки монумент в непосредствена непосредственост.
 img_9990  img_0015  img_0041
„ Модернизираме града, само че желаеме да запазим и паметта за предишното “, сподели градоначалникът. Възстановена е чешмата, която от години беше пресъхнала, а към този момент работи. Наново е построена разрушената част от каменния дувар и от мемориалната стена. Ремонтирана е пътеката, почистени са градинките, има ново озеленяване. Поставени са четири осветителни тела. Освежени са надписите, инсталирани са и още две паметни плочи, както и 57-милиметровото зенитно оръдие. То ще припомня за славните бойни времена на полка. Всички действия са осъществени от фирмата-строител на

залата „Джи Пи Груп“ като подаяние.
„Така желаеме да изразим нашата респект към починалите във войните за национално обединяване и за свободата на родината. Поставили сме този незабравим знак и с благодарност към всички, които са служили тук“, акцентира Христов.

Паметникът чешма е построен с дарения от шуменци през 1929 година На това място от 1889 година до 1951 година е дислоциран Пети артилерийски полк, изписал с кръвта и мъжеството на своите воини златни страници в историята на Отечеството ни през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международна война.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР