Паметникът Бузлуджа влезе в списъка на най-застрашените обекти в Европа

...
Паметникът Бузлуджа влезе в списъка на най-застрашените обекти в Европа
Коментари Харесай

Бузлуджа попадна сред 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа

Паметникът Бузлуджа влезе в листата на най-застрашените обекти в Европа за 2018 година на водещата организация за запазване на културното завещание на остарелия континент Европа ностра и Институтът на Европейската капиталова банка. Двете организации показаха така наречен " лист на 7-те най-застрашени ". В него, с изключение на Бузлуджа, попадат още следвизантийските църкви в Москополе и Виткук в Албания, историческият център на Виена в Австрия, манастирският комплекс Давид-Гареджа в Грузия, казиното Констанца в Румъния, гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед Гримсби във Англия.

" Тези бисери на европейското културно завещание са в голяма заплаха, някои заради занемаряване или несъответстващо развиване, други заради липса на експертизи или запаси. ", означават създателите на листата.

В идващите месеци специалисти от Европа ностра и Института на Европейската капиталова банка, дружно с други сътрудници и номинаторите, ще посетят определените 7 обекта и ще се срещнат с главните заинтригувани страни. Мултидисциплинарните екипи ще дават механически препоръки, ще разпознават вероятните източници на финансиране и ще активизират необятна поддръжка за запазването на тези забележителности. До края на годината експертите ще формулират осъществими проекти за деяние за определените обекти.
Новият лист на „ 7-те най-застрашени “ се афишира по време на Европейската година на културното завещание, която отбелязва общото културно завещание - на европейско, национално, районно и локално ниво - и има за цел да насърчи жителите на Европа да го открият и да се ангажират с него. Предишните описи бяха оповестени през 2013 година, 2014 година и 2016 година

 „ Най-новият лист на „ 7-те най-застрашени “ се състои от изключителни съкровища на европейското културно завещание, които са в заплаха да бъдат изгубени. Хората в съответните райони са мощно заинтригувани да опазят тези значими образци от нашето общо завещание, само че се нуждаят от по-широка европейска поддръжка. Затова приканвам локалните, районните, националните и европейските заинтригувани страни, както държавни, по този начин и частни, да обединят напъните си, с цел да обезпечат действително бъдеще за обектите. ", споделя Маестро Пласидо Доминго, президент на Европа ностра.

„ 7-те най-застрашени “ за 2018 година бяха определени от Управителния съвет на Европа ностра всред 12-те обекта, избрани от екип експерти по история, археология, архитектура, реституция, планово анализиране и финанси. Номинациите са направени от неправителствени организации или от държавни институции, формиращи част от европейската мрежа от членове и асоциирани организации на Европа ностра.

Бузлуджа е била номинирана за програмата " 7-те най-застрашени " от Фондация „ Проект Бузлуджа “, която предлага консервиране на постройката за подсилване и приготовление за резистентен туризъм. Автор на плана за реституция е арх. Дора Иванова, която е създател и ръководител на фондацията

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР