Паметник на загиналите в Ковид пандемията медици да бъде издигнат

...
Паметник на загиналите в Ковид пандемията медици да бъде издигнат
Коментари Харесай

Паметник на загиналите в пандемията медици ще бъде издигнат в Пловдив

Паметник на починалите в Ковид пандемията медици да бъде повдигнат в Пловдив. За това упорстват освен лекари, само че и хора на изкуството. Сред основателите са олимпийският ни първенец по плуване Таня Богомилова, актрисата Теодора Духовникова и доктор Дончо Дончев от ВМА.

По време на пандемията на работното си място, изправени против вируса починаха над 90 медици. Минаха две години от края на кошмарния стадий на пандемията. Най-много лекари починаха при започване на тази рецесия, през 2020 година и 2021 година, когато към момента нямаше както задоволително информация за самото заболяване, по този начин и ваксини. През първата вълна нямахме задоволително защитни средства, а за втората вълна човешкия запас беше тотално привършен. Това сподели в ефира на Euronews PrimeTime доктор Дончо Дончев.
Бурена на забравата обаче интензивно стартира да пораства над всички тези хора и затова взехме решение да създадем тази инициативa в Пловдив.
Д-р Дончо Дончев, ВМА

В инициативния комитет вземат участие 34 души, множеството от които не са медици. Според доктор Дончев измежду най-ощетените класи от пандемията са артистите и спортистите.

Според актрисата Теодора Духовникова тематиката за паметта през тези дни е извънредно настояща и около премията „ Букър “, която Георги Господинов завоюва. Важно е да приказваме по-често за паметта. Това, което всички преживяхме беше доста ужасно, сподели още тя.
В тези най-страшни мигове лекарите и сестрите бяха нашите ангели. Някои от тези ангели към този момент не са на тази земя. Хубаво е тази благодарност да не остава там, сега на нашия смут. Това са едни войни на положителното, които постоянно стоят на своя пост, да пазят живота.
Теодора Духовникова, актриса

Олимпийската шампионка Таня Богомилова описа, че незабавно се е съгласила да взе участие в самодейността, тъй като за нея лекарите постоянно са били сложени на фундамент.
Лекарите са хората, които дават живот, считам, че са велики. Те взимат олимпийски медали ежедневно, борейки се за нашия живот.
Таня Богомилова, олимпийски първенец по плуване

И тримата участници в инициативния комитет се сплотиха към това, че самодейността с слагането на паметника за починалите през пандемията медици ще е единствено началото на редица такива инициативи.

Цялото изявление глдеайте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР