Паметник на Васил Левски ще бъде открит в Троян в

...
Паметник на Васил Левски ще бъде открит в Троян в
Коментари Харесай

Откриват паметник на Васил Левски в Троян

Паметник на Васил Левски ще бъде открит в Троян в навечерието, когато означаваме годишнина от рождението на Апостола. Церемонията по откриването е на 17 юли (понеделник) от 19:00 часа пред Народно читалище „ Наука-1870 година “ в планинския град, оповестяват от общинската администрация.

Официален посетител се чака да бъде президентът на Република България Румен Радев.

Българска телеграфна агенция напомня, че инициативният комитет за създаване на паметника е основан през 2019 година Инициатори са Общински комитет „ Васил Левски “ – Троян, и Ротари клуб – Троян. В него са включени двама роднини на Апостола – Христина Богданова и Стефан Караиванов, ръководителят на Общобългарския комитет „ Васил Левски “ Васил Василев, кметът на Троян Донка Михайлова, общественици.

Първоначално е избран скулпторът проф. Георги Чапкънов да създаде паметника. Той стартира построяването, само че заради здравословни аргументи не може да довърши плана. След това от инициативния комитет организират конкурс в Троян. Избран е планът на статуя Борис Борисов.

Идеята за фундамент на Апостола в Троян обаче е зародила още от 20-те години на 20-и век, когато е основан предприемчив комитет.

През 1928 година идва международната рецесия и паметникът не се осъществя. След това на дневен ред излиза построяването на монумент на починалите във войните за национално обединяване. Така концепцията е замряла. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР