> Паметник на цар Самуил в СкопиеКогато си си поставил

...
> Паметник на цар Самуил в СкопиеКогато си си поставил
Коментари Харесай

Проф. Матанов: Такава кражба, каквато се прави в Македония, няма никъде

 > Паметник на цар Самуил в Скопие
Когато си си сложил задача да индоктринираш някого, това най-лесно се реализира посредством учебниците. След това се задействат армията, средствата за всеобщо осведомление.Така в студиото на " Денят стартира " разяснява информацията в учебниците по история на Република Северна Македония историкът проф. Христо Матанов.

Когато приказваме за сегашните неприятни връзки със Северна Македония, несъмнено, би трябвало да стартираме от учебниците, тъй като те са проводник на антибългаризма и македонизма, в който се възпитават подрастващите там.

Винаги се отвращавам, когато някой, който претендира да схваща от история, не се занимава с първичната информация, призна проф. Матанов и изясни, че тогава историята губи характера на просвета.

" Точно това вършат сътрудниците от Скопие. Покойният Бранко Панов, който беше изявен антибългарист, Милан Бошковски, който съм го засичал в Белград. Самият " македонизъм " като концепция е стартиран от сръбския деятел и държавник Стоян Новакович още като е дипломат в Цариград ", напомни историкът.

Проф. Матанов призна, че и в българската история има " забежки " и мечти, " предпочитание да се правиш на по-велик, в сравнение с си, само че такава кражба, каквато се прави в Македония, няма на никое място ".

Македонският публицист Марян Николовски също се включи в диалога, като изрази мнението си, че Балканите са наситени с обща история. На въпрос дали цар Самуил е български цар, Николовски отговори, че той несъмнено е правоприемник на българския престол.

" Не може обаче да се твърди, че днешните българите и българите от междинните епохи са еднакъв народ ".

Проф. Матанов изясни, че ще е мъчно учебниците да се пренапишат - това ще отнеме доста време. Не може нещо, градено с години, да се промени за 2 дни, само че и не може да се продължава с антибългаризма.

" Ние не би трябвало да бъдем опортюнисти. Гърците направиха ли компромис? Когато Обама отиде там и сподели: би трябвало да измененията противозаконното си отношение към Македония - те направиха ли компромис? Въпросът е да се устиска, никакъв компромис, тъй като обстоятелствата са на наша страна ", акцентира българският историк.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР