Паметник на проф. Лъчезар Цоцорков беше открит в родния му

...
Паметник на проф. Лъчезар Цоцорков беше открит в родния му
Коментари Харесай

Паметник на проф. Лъчезар Цоцорков беше открит в Панагюрище

Паметник на проф. Лъчезар Цоцорков беше открит в родния му град Панагюрище. Автор на плана е скулпторът Вежди Рашидов. Освен като един от огромните донори и работодатели в родния си град, проф. Цоцорков ще бъде запомнен и с поддръжката си за българската просвета, което го подрежда измежду огромните общественици на България.

Панагюрище

Художествен план, който свързва облика на проф. Лъчезар Цоцорков с една от сбъднатите му фантазии - в родният му град да има копие на Панагюрското златно богатство.
Вежди Рашидов, ваятел и ръководител на Комисията по просвета и медии: Именно по тази причина, че сред нас имаше нещо духовно и приятелско, аз си разреших да направя и нещо забавно и плътно сред монумент и бюст.
Има типажи, които са доста сложни да уловиш характера. И все пак се веселя, че сме доста близки до самия него.

Изграждането на болница и спортна зала в Панагюрище единствено част от планове, които финансира проф. Цоцорков. С дареното от него злато и скъпоценни камъни на Националния исторически музей са направени реплики на короните на българските владетели от Второто българско царство.

Като един от най-големите меценати в България няколко пъти получава оценката " Златен век ". Носител е и на медал " Стара планина - първа степен ".


Никола Белишки, кмет на Панагюрище: Ще бъде образец за доста генерации панагюрци и българи по тази причина по какъв начин да жертваме от своето в името на общото.
Димитър Цоцорков, наследник на Лъчезар Цоцорков: Той даде ентусиазъм на хората, също така че доста работеше, че водеше българската минна промишленост, той даде на хората вяра.
Водени от житейската философия на Лъчезар Цоцорков, наследниците му ще продължат неговото дело,подкрепяйки обществени и културни планове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР