Паметник на подводничаря беше официално открит във военноморската база във

...
Паметник на подводничаря беше официално открит във военноморската база във
Коментари Харесай

Паметник на подводничаря беше официално открит във военноморската база във Варна

Паметник на подводничаря беше публично открит във военноморската база във Варна. Автор на композицията е скулпторът Живко Дончев, като месинговата част е направена от гилзи от снаряди, предоставени от Министерството на защитата. Събитието е част от деянията във връзка отбелязването на 64-та годишнина от основаването на Осми обособен дивизион подводни лодки, когато е било възобновено подводното корабоплаване у нас. 

Командирът на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев с оптимизъм съобщи, че подводното корабоплаване ще се възвърне:

" Аз съм безусловно уверен, че то ще продължи да живее, тъй като, преди всичко - една от най-славните обичаи, която е жива, е подводничарската, тъй като България има своя подводен флот и флотът може да живее само посредством тези славни обичаи. "

Последният пълководец на подводницата " Слава " капитан първи сан Камен Кукуров изясни кое е най-важното за един подводничар:

" Да съчетае в себе си това, че пълководец на подводницата си първи след бога и в това време си никой без екипажа до теб ". 

Председателят на Съюза на подводничарите капитан първи сан от запаса Станко Станков 17 години е бил подводничар и две години пълководец на дивизиона. Той сподели:

" Радостно е, че има монумент, тъжно е, че няма дивизион. Вярвам в бъдещето на подводния флот. Не може източна граница на Европейски Съюз без конница ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР