Паметник на културата в Русе се реставрира в нарушение. За

...
Паметник на културата в Русе се реставрира в нарушение. За
Коментари Харесай

Реставрирали в нарушение паметник на културата в Русе

Паметник на културата в Русе се реставрира в нарушаване. З а това сигнализират архитекти и реставратори от крайдунавския град , заяви Bulgaria ОN AIR.

Те са обезпокоени, че липсва надзор по осъществяването на плана, а употребяваните материали не дават отговор на условията.

Сградата на улица " Александровска " в Русе, която е на повече от 100 години, е част от колективен монумент на културата. След наставление на общината стартира реставрацията ѝ по план, утвърден от Министерството на културата. Архитекти инцидентно виждат, че вместо от мазилка, декоративните детайли се вършат от фибран.

" Проектът не засяга фибран. Ние възвръщаме мазилките по метода, по който те са били в началото направени. Фибранът няма тази продължителност, която имат класическите мазилки ", показва създателят на плана арх. Ангел Ангелов

Специалистът по реституция на остарели здания - арх. Венцислав Илиев, също не приема нововъведението.

Всички опити да се разбере кой е трансформирал плана към този момент са безуспешни. Не е сложена и осведомителната табела, която е наложителна за периоди и за надзор.

" Не знаем кой е възложителят. Предполагам, че са притежателите на постройката. Не знаем кой е изпълнителят, нито кой упражнява надзор, което в действителност е най-важното. Реставрационни работи могат да правят единствено оторизирани компании и компании с тъкмо избрани познания и качества ", разяснява арх. Венцислав Илиев.

По случая са подадени сигнали до няколко институции. От общината изясняват, че нямат ангажимент към реставрационните действия. От Инспектората по културно завещание във Велико Търново, които са поделение на културното министерство, са дали обещание да извършат инспекция по случая. До момента такава към момента няма.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР