Паметник на един от първите варненски кметове Иван Церов, управлявал

...
Паметник на един от първите варненски кметове Иван Церов, управлявал
Коментари Харесай

Кметът Иван Церов вече има паметник на площад Независимост

Паметник на един от първите варненски кметове Иван Церов, управлявал града в интервала 1909 - 1912 година, бе открит през днешния ден на площад " Независимост “, в градинката пред държавна такса " Стоян Бъчваров “. Скулптурата е дело на проф. Пламен Братанов.

" Това е монумент на един популярен и заслужен българин и варненец - роден в региона на Велико Търново, само че запазил постоянно Варна в сърцето си. Кметът Иван Церов оставя непреходно завещание, което и през днешния ден ни въодушевява и респектира.  Част от това завещание се намира на метри отсам – постройката на трагичния спектакъл " Стоян Бъчваров “, чиято първа копка е направена точно от кмета Церов през 1912 година И е прелестно, че посредством тази статуя, той ще бъде очевидец на 100 годишнината от основаването на театъра, която ще честваме през 2021 година. Вярвам, че Варна има потребност от възобновление на загатна за духовните стожери на града – като Иван Церов, Дабко Дабков, Кирил Шиваров, които ни карат да преосмисляме предишното и да се въодушевяваме от делата им “, съобщи при откриването кметът Иван Портних. 

На събитието участваха създателят Пламен Братанов, внукът на Иван Церов – Иван Радославов, Даниела Димова – шеф на ТМПЦ – Варна, Антония Йовчева – шеф на дирекция " Култура и духовно развиване “ към Община Варна, доста жители.  

Иван Церов е роден на 26 март 1857 година в с. Церова Курия, Великотърновско. Завършва богословско учебно заведение при Лясковския манастир, преподавател в родното си село, Габрово, послев в Свищов. Във Варна той е назначен като учител по български език и литература в Мъжката и Девическата гимназии. През 1890 година става контрольор във Варненското образователно окръжие. През тези години той сформира и издава " Христоматия по българска литература за междинните учебни заведения ". Церов е кмет на Варна е в интервала 1909 година – 1912 година По негова самодейност се основава театрално сдружение, което да образува натрупа и спомага за изграждане на театрална постройка. По време на неговото кметуване за първи път във Варна се заговаря за електропроводи, за водоснабдяване и канализация, построяват се публични здания, прокарват се нови улици. Също за пръв път и също по негова концепция улиците получават имена на възрожденци.

Скулптурата на Иван Церов е част от Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално създаване на територията на град Варна за 2019 година, която се реализира от дирекция " Култура и духовно развиване “. През тази година следва да бъде изработен ремонт и на филиала на трагичния спектакъл " Стоян Бъчваров “, като средствата са обезпечени по план по Оперативна програма " Региони в напредък “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР