Паметник на дядо Добри, известен с прозвището Светеца от Байлово,

...
Паметник на дядо Добри, известен с прозвището Светеца от Байлово,
Коментари Харесай

Учениците в Кунино изработват паметника на дядо Добри

Паметник на дядо Добри, прочут с прозвището Светеца от Байлово, създават в учебното заведение по каменоделие във врачанското село Кунино. Монументът е подаяние от учениците и учителите в профилираното образователно заведение, което е само у нас и на Балканите.

Кунино, Роман

В каменоделския колеж в Кунино приели поръчката за паметника с признателност, тъй като е по-скоро изключение, в сравнение с предписание занаятът освен да се учи, само че и да се практикува. В момента към момента се работи по глинения модел в действителни размери на паметника на известния дъртак, донор на редица български храмове.
Красимир Митов, създател на плана, преподавател: Идеята е такава - да не бъде тъкмо монумент на дядо Добри, а обликът му да се употребява като знак на положителното.Краси Стефанов, възпитаник: С неспокойствие чакаме да стартираме работа, всички може би ще вземем присъединяване с чука и длетото.
Скулпторът Красимир Митов пробвал два разновидността за фигурата - изправена и седнала.
Красимир Митов, създател на плана, преподавател: - Доста комплицирана задача. Трудно може да се избяга от съответния облик, а и всеки човек си има своя визия за положителното.Яна Орлинова, шеф на каменоделското учебно заведение: Това е много огромна работа и от самата концепция, от белия лист до самата реализация е хубаво този развой да бъде проследен и изучен по какъв начин става.
Монументът ще бъде направен от бял врачански камък и се чака да бъде експониран в столицата край храм-паметника „ Св. Александър Невски ", чийто максимален донор приживе беше дядо Добри.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР